Nieuwtjes uit groep 6

Presentaties

Mooie weken in groep 6. Vooral de presentaties en ”stukjes” vieren hoogtij. 
We doen in groep 6 een boekbespreking, krantenartikel en een presentatie. Er is een jaarplanning (zodat niet iedereen de laatste maand nog van alles moet doen ??), maar..... sommige leerlingen willen nu al en of het ook twee keer mag. Natuurlijk.... mag dat! Voor diegene die het nog spannend vinden, die kunnen mooi kijken naar leerlingen die het leuk vinden. Dus modelleren op z’n best! 

We hebben soms, na het weekend, wel 3 presentaties, want als je het in het weekend dan hebt voorbereid, wil je het toch meteen doen.  Voorbereiden is nu thuis, wat ook op school mag, maar thuis blijkbaar toch fijner voor de meesten.

We hebben al super leuke onderwerpen gehad: tijger in Sumatra, Hoepsela, Rugby in Castricum, scheiden en poezen zelfs twee keer, maar totaal verschillend. En nog veel meer.  Naast deze presentaties ook toneelstukken. Poppenspel met o.a. Miss Piggy, toneel van de EI-woorden en ook dansjes. Blijft allemaal leuk en creatief. 

Op woensdag gaan we nog steeds tutorlezen met groep 2-3. Je ziet leerlingen ook groeien in begeleiden. De kinderen van 2-3 gaan natuurlijk met sprongen vooruit per week, dus we staan af en toe versteld hoe snel ”die kleintjes” leren. Geeft ook weer een leuke flow bij ons in de klas. 

In de ochtend doen we nu af en toe Re-chill van Akwasi in de klas i.p.v. yoga. Het is een leuke afwisseling en hij maakt een goede combinatie tussen hoofd en lijf en bewustwording. Hij leert echt vaardigheden aan om beter in je vel te zitten.

We hebben laatste een ”beetje” seksuele voorlichting” gehad. Natuurlijk benoemen we altijd al; zorg goed voor jezelf. Geef je grenzen aan, maar nu... hadden we een opdracht in het woordenboek en....jawel.... ”Daar staan ook scheldwoorden in juf!!” Hilarisch. Dus het blijkt ook dat seks met een k is, nog niet makkelijk als het woordbeeld dat de meeste kinderen zien, vaak in het Engels is. Maar het werd duidelijk, na even de aandacht aan spannende woorden te hebben gegeven, dat er toch meer woorden in staan en dat er vooral heel veel woorden in staan! 

Met de gym nog steeds de hele mooie voorbereidde lessen van juf Petra van gym. Meerdere vakken met: tikkertje, klimmen, zwaaien en dit keer ook worstelen. Mooie combinaties en leuk om te doen. Ook het schaatsen en allerlei dingen op het ijs bij de (gratis!) ICE-games bij De Meent was heel gaaf.

We hebben de focus even gehad op geschiedenis en de tijdvakken. We weten nu heel veel van de tijdlijn en er zijn in de klas prachtige tijdlijnen gemaakt. Amy en Sil hebben zelfs een tijdlijn gemaakt die net zo breed is als het klaslokaal en alle tijdperken zijn in verhouding ook net zo lang als ze moeten zijn. Mooi hoor! We hangen hem op in de klas, zodat iedereen vanuit buiten misschien wel even door het raam kan spieken. Alle leerlingen hadden ook echt veel extra informatie erbij gezet, leuk om te zien. We lezen nu voor uit ”Lang geleden” en dan moeten de leerlingen raden uit welk tijdperk het verhaal komt. Zijn ze echt al goed in. Laatste was er een vader in de klas en hij ( en juf ??) moesten nog even hard denken, maar de eerste tien vingers staken al in de lucht.....! 

We krijgen nu een periode met nog meer feest. Na de fantastische ochtend met het FEEST voor het 10-jarige bestaan en Sint Maarten (met de hele school zingen in de aula met de zelfgemaakte lampionnen).  Natuurlijk Sint en Kerst nog. En..... leuk we gaan in december nog op Kroegentocht. (We noemen het Kroegentocht omdat we bij ”Het Hartje” wat mogen drinken, maar gaan met een puzzeltocht door Alkmaar naar ”Het Hartje”. Even trapgevels bekijken die ze ook hadden in de tijd van de Regenten & Vorsten (ons thema met geschiedenis nu). 

IMG-20171116-WA0012 IMG-20171116-WA0012
IMG-20171116-WA0013 IMG-20171116-WA0013
IMG-20171116-WA0014 IMG-20171116-WA0014
IMG-20171116-WA0015 IMG-20171116-WA0015
IMG-20171116-WA0016 IMG-20171116-WA0016