EHBO van groep 8

ingevoerd op 22-02-2018

Vorige week was er voor groep 8 elke dag praktijkles van EHBO. De lessen werden gegeven door vrijwilligers van de EHBO-vereniging uit Castricum. De week voorafgaand aan de praktijkweek hebben we in de klas met groep 7 en 8 alle theorie doorgenomen. Dit was natuurlijk al super interessant. De kinderen vertelden ook veel over wat zij al hadden meegemaakt. De theorielessen werden aangevuld met filmpjes van Schooltv. Het beeld bij de theorie gaf meer inzicht. Toen merkten we al dat de kinderen de lesstof snel oppakten en direct goed konden onthouden.

Tijdens de praktijkweek werden de volgende onderdelen geoefend:
-stabiele zijligging
-draaien naar de rug
-Rautek (wegslepen van een slachtoffer)
-de buikgreep en stoten op de rug bij verslikking
-het aanleggen van verschillende verbanden (hand, knie, arm enz.)
-beademen op de pop
-reanimeren (hartmassage en gebruik van een AED)

De kinderen hebben met veel plezier geoefend. De vrijwilligers deden alles duidelijk voor en gaven op een fijne manier instructie. Tijdens het oefenen werden er nog tips gegeven. Er werd een echte situatie nagebootst waarbij de kinderen ook oefenden met het bellen van 112. Met neptelefoons werd de hulpverlening compleet gemaakt.

Donderdag kwam er een LOTUS-slachtoffer. Dit is iemand die goed kan acteren en veel weet van EHBO. Deze persoon speelde een situatie en de kinderen moesten het geleerde direct toepassen. De acteur had ook een koffer vol schmink mee. Kinderen uit groep 7 mochten helpen en ook slachtoffer spelen. Zo kregen zij blauwe plekken geschminkt op hun gezicht of werd er een nepwond op de hand geplakt waar een stuk glas uit stak. Nu werd het hulpverlenen al een stuk serieuzer.

Vrijdag hadden de vrijwilligers een pop mee. Nu kon er geoefend worden met beademen en reanimeren. Er was ook een oefen-AED die gebruikt werd. Sommige kinderen waren zelfs al sterk genoeg om een volwassene te kunnen reanimeren. 

Vrijdagochtend maakten alle kinderen uit groep 8 ’s morgens een theorie-examen. Dit bestond uit 20 vragen op papier. Iedereen wist een ruim voldoende te halen! ’s Middags kon iedereen dus op voor het praktijkexamen. Dit werd gedaan in groepjes van 4 of 5. Het was best spannend voor de meeste kinderen. En achteraf viel het alles mee! Om 14.15 uur was de diploma-uitreiking en bleek dat iedereen zijn diploma gehaald had. De vrijwilligers gaven aan dat het niveau hoog was en dat de kinderen het super goed gedaan hadden. Wij zijn mega trots op de kinderen van groep 8! We voelen ons super veilig op school met deze grote groep gediplomeerde hulpverleners. Vanaf nu kunnen zij de leerkrachten goed ondersteunen wanneer er verwondingen zijn bij leerlingen op school.

Uiteraard zijn we de vrijwilligers heel erg dankbaar. Zij hebben elke dag van 8.30-14.30 uur de lessen verzorgd. De lessen waren heel leuk en leerzaam en ook super uitgebreid. Het werken met een LOTUS-slachtoffer, pop en AED is erg luxe.

Ook willen wij de ouders bedanken die samen op 13 dagdelen voor ons klaarstonden. Fijn dat jullie tijd voor ons vrij konden maken zodat deze gave lessen konden plaatsvinden.

IMG_0284[1] IMG_0284[1]
IMG_0293[1] IMG_0293[1]
IMG_0294[1] IMG_0294[1]
IMG_0295[1] IMG_0295[1]