Nieuwtjes uit groep 7/8

ingevoerd op 12-04-2018

Deze week hadden we weer een gave gymles van juf Petra. Eén van de onderdelen was ”freerun”! Iedereen kon op zijn eigen manier het parcours afleggen. De kinderen waren erg enthousiast.

Groep 8 heeft deze week gewerkt uit een boekje van de IEP-toets. Dit deden we om alvast gewend te raken aan de vormgeving, de soorten opdrachten en de verschillende onderdelen. De kinderen vertelden elkaar op welke manier zij bepaalde opgaven oplossen. We merkten dat het vaak op meerdere manieren kon bij bijvoorbeeld rekenen of begrijpend lezen. Bij spelling merkten we hoe fijn het is als je de aangeleerde regels kent. Daardoor waren de opdrachten vaak best makkelijk. De kinderen kijken grotendeels met een ontspannen gevoel naar de eindtoets die zij volgende week dinsdag en woensdag gaan maken.

Op vrijdag en maandag is groep 8 druk geweest met het verdelen van de rollen van de musical. Samen met groep 7 hadden we al vaak de liedjes gezongen. Het is dan echt feest in de klas. Er wordt luid gezongen en veel kinderen dansen er ook bij. 

Voor het verdelen van de rollen deden de kinderen auditie. Eerst hadden ze een top 5 van favoriete rollen bedacht. Voor die rollen werd er dan auditie gedaan. Eerst werd er gekeken naar de rollen waarbij er een solo gezongen moest worden. De sfeer in de groep was super fijn en veilig. Verschillende kinderen stonden stoer op het podium en zongen een solo. Het verdelen van de rollen voelde heel goed. De kinderen gaven elkaar de ruimte en dachten goed mee. Er worden complimenten uitgedeeld en iedereen is blij en tevreden met de rol die hij/zij heeft. Vanaf nu kunnen we de verschillende scenes gaan oefenen. We zijn ook begonnen met het decor. De achterwand is nu eerst wit geschilderd. Er moet nog een laagje over en daarna kunnen we het nieuwe decor gaan schilderen. De kinderen komen met leuke en handige ideeën waarop we attributen kunnen maken. We werken met enorm veel plezier aan ons eindstuk! Juf Kienne en juf Willy begeleiden om de beurt groep 7 en groep 8. Het is fijn dat we al zoveel hebben samengewerkt dit jaar. We zijn allemaal goed aan elkaar en de wisselende situaties gewend.

Natuurlijk wordt er ook aan andere leerdoelen gewerkt. Zo hebben we weer bijna een thema van spelling afgerond. Verschillende categorieën zijn aan bod gekomen. We zijn nu bezig met de herhalingsstof. Zo ontdekken we of we de regels goed onthouden hebben en klaar zijn voor het dictee. Ook bij juf Liza wordt er gewerkt aan spelling. Daar worden kleine dictees gedaan. De woorden worden in klankgroepen gehakt en dan wordt er per klankgroep gekeken naar de regels die erin zitten. 

We zijn nog steeds bezig met seksuele voorlichting in groep 7-8. We hebben filmpjes van het Liefdesplein gekeken. Grappig, interessant en ook leerzaam vinden de kinderen ze. We kunnen samen goed in gesprek gaan en hebben ook veel lol. Deze week hebben we een paar afleveringen van Dokter Corrie gekeken. Bekende Nederlanders vertellen dan over hun ervaring met verliefdheid, liefdesverdriet en bijv. hygiëne. In het thema van Blink hebben we een les gehad over hoe dieren in een ei groeien en hoe zij eruit komen. Dit hebben we vergeleken met de manier waarop een kind groeit in de buik  van de moeder. Er waren best veel overeenkomsten en ook een paar grote verschillen. Indrukwekkend was het filmpje waarin je het kindje kon zien groeien in de buik.

Groep 7 is bezig met een project over voorlezen. In tweetallen gaan zij aan de kinderen van groep 1-3 een prentenboek voorlezen. Ze zijn begonnen met het lezen van de tekst. Er wordt druk geoefend met de intonatie. De personages krijgen stemmen, emoties laten ze horen en vraagzinnen zijn duidelijk hoorbaar. Daarnaast wordt er ook geoefend met het op z’n kop voorlezen van een boek zodat de kinderen die luisteren de plaatjes tijdens het voorlezen kunnen zien. Dat is weer een heel nieuwe vaardigheid. En dan ook nog af en toe de kinderen aankijken tussendoor. Nu werd er ook in sets van 2 groepjes gewerkt die elkaar dan nog tips en tops gaven. De kinderen kijken er naar uit om volgende week ook echt voor te gaan lezen.

Dinsdag tijdens de Buitenlesdag hebben we buiten getekend. Het thema was schetsen. De kinderen kozen zelf iets uit wat ze interessant vonden om na te schetsen. Het was heerlijk weer. We leerden ook van elkaar door vragen te stellen en elkaar tips te geven.

Donderdagochtend kwam de Poetsbus. We kregen informatie van Judith en mochten daarna even in de bus kijken. Alle kinderen hebben een tandenborstel, tandpasta en een toestemmingsformulier mee naar huis gekregen. Als het toestemmingsformulier ingevuld is door ouders mogen de kinderen binnenkort de poetstest doen in de Poetsbus en worden er foto’s gemaakt. 

 

IMG_1779 IMG_1779
IMG_1780 IMG_1780
IMG_1794 IMG_1794
IMG_1797 IMG_1797