Nieuwtjes uit groep 8

ingevoerd op 14-03-2019

In groep 8 zijn we deze weken hard aan het werk. We werken aan de weektaak en wekelijks hebben we een toets en een Engels dictee. We hebben dit schooljaar al veel Engelse woorden geleerd en kunnen ze ook goed spellen. Elke vrijdag is er een dictee. 

De topo van de wereld hebben we al afgerond. We kennen de verschillende werelddelen en weten de namen van veel landen, hoofdsteden, gebergten rivieren en zeeën. 

We zijn bij taal druk met het herhalen van het eerder geleerde. We maken oefeningen op Junior Einstein. We zoeken in een zin naar de persoonsvorm, het onderwerp, het meewerkend voorwerp, de lidwoorden, bijvoeglijk naamwoorden en zelfstandig naamwoorden. Soms worden al deze woordsoorten verward, we hebben er ook echt al veel geleerd. In de klas hebben we in elk groepje opzoekboekjes liggen waar dan even in gespiekt mag worden.

Bij werkwoordspelling hebben we deze week het allerlaatste onderdeel geleerd; het tegenwoordig deelwoord. We weten nu dat het gaat over de manier waarop iemand iets doet. Bijv. Zingend liep zij door de gang. Zingend is de manier waarop zij door de gang loopt. Vaak lijken de nieuw te leren onderdelen een klus voor de kinderen. De naam zegt ze nog niets. Wanneer de instructie klaar is vinden veel kinderen het makkelijk. We hebben nu geoefend met de tegenwoordige tijd, verleden tijd, het infinitief, het voltooid deelwoord, het bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord en het tegenwoordig deelwoord. We oefen in het werkboek en doen ook dictees. Het is nu echt toegepaste spelling. Mooi zijn de trotse gezichten wanneer kinderen de stappen van de denkstappenkaart kunnen benoemen en wanneer zij weten wat voor soort woord het is.

In de periode tot de meivakantie gaan we de rollen van de musical verdelen. We zingen bijna elke dag wel 1 of meer liedjes. Het klinkt nu al geweldig. Al meerdere keren had ik kippenvel op mijn armen en was ik ook echt onder de indruk. We kijken er samen naar uit dat het oefenen kan gaan beginnen. Er wordt ook al nagedacht over de benodigde spullen. We hopen iedereen enorm te kunnen verrassen aan het eind van het schooljaar.

We zijn ook druk met de schoolvoetbal. Op woensdag 3 april wordt het schoolvoetbaltoernooi gespeeld bij VV Limmen. We doen mee met een jongens- en een meidenteam. In de pauzes oefenen de jongens en meiden om en om op het pannaveld op het schoolplein. Vorige week vrijdag en afgelopen woensdag trainden we op het Koekoeksveld. Fijn dat we zo’n mooi veld vlak bij de school hebben! Er staan ook doeltjes, dus konden we ook een partijtje oefenen. De meiden worden getraind en gecoacht door Monique, de moeder van Roos. We zijn super blij met haar. Ook Sil, de broer van Roos heeft geholpen met de training van de meiden. Bij de jongens is Tom, de vader van Goos, de coach. De training regelen de jongens samen met juf. Alle kinderen hebben inmiddels voetbalschoenen en scheenbeschermers geregeld. We zijn de ouders dankbaar. Sommige kinderen kregen tassen vol voetbalschoenen, in verschillende maten, mee naar school. Hierdoor is iedereen voorzien. Geweldig!

IMG_3072 IMG_3072