Nieuwtjes uit groep 8

ingevoerd op 28-03-2019

Het was een bijzondere week in groep 8. We hadden veel extra activiteiten zoals (S)Cool in Wheels, de Klimaatbus, de laatste judoles, kennismaken met de opdrachten van de IEP-toets en onze laatste training voor het Schoolvoetbal. 

Op 16 en 17 april maken de kinderen van groep 8 de IEP-toets. Deze is niet meer van invloed op het schoolniveau. De kinderen zijn inmiddels al ingeschreven op hun nieuwe school en de overdracht is in volle gang. De toets kan wel het niveau bevestigen wat we eerder bedacht hebben.  Voor de school is het belangrijk dat de kinderen hun best doen op de IEP-toets. Het laat namelijk zien hoe goed wij als school de kinderen de lesstof aangeboden hebben. Om alvast een beetje te wennen aan de vraagstelling van de IEP-toets zijn we deze week begonnen met oefeningen maken op Junior Einstein. Deze oefeningen lijken op de vraagstelling van de IEP-toets. Ook gaan we de komende weken nog in een oud boekje van de IEP-toets werken. Zo kunnen we voorkomen dat er zenuwen komen en kan iedereen ontspannen laten zien wat hij/zij kan.

Maandag was John van het Fonds Gehandicaptensport in de klas. John heeft zelf een dwarslaesie opgelopen bij een auto-ongeluk. Vanaf zijn borst was hij verlamd. Na 16 jaar keihard trainen is het hem gelukt om weer te kunnen lopen enz. Hij voelt het niet als je hem een hand geeft maar ziet het wel. John heeft ons laten nadenken over allerlei soorten beperkingen. Hij vond ”Oost-Indisch doof” zijn een wel heel onhandige beperking. ’s Morgens vertelde en vroeg John ons van alles en liet hij ook filmpjes zien die indrukwekkend waren. Zo konden we zien wat er ondanks een beperking allemaal wel mogelijk is. ’s Middags kregen we een rolstoelgymles in de gymzaal. Eerst leerden we hoe je handig beweegt en rijdt in een rolstoel. We deden een aantal estafette spellen. Aan het eind van de les speelden we een aantal potjes rolstoelbasketbal. Wat een gaaf spel! Iedereen was super fanatiek. Het bewegen in de rolstoel ging al heel snel zonder nadenken. We hebben kunnen ervaren hoe het is om te sporten met een beperking. We hebben genoten van deze indrukwekkende dag. We hebben veel geleerd en vooral een onuitwisbare ervaring opgedaan.

Donderdagochtend stond de Klimaatbus bij ons op school. Meester Bor had deze gave activiteit voor de groepen 6, 7 en 8 geregeld. In 3 groepjes hebben we met hulpouders aan 3 verschillende onderdelen gewerkt. In de klas deden we proefjes met kraanwater en slootwater. We konden kiezen uit de onderwerpen: zout, poep en pies en zuurstof. We mochten ingrediënten toevoegen aan het water om te ontdekken hoeveel er van een bepaalde stof in het water aanwezig was. Het water begon te verkleuren. We konden de kleur van het water vergelijken met kleurstrips en konden dan een conclusie trekken.

Buiten deden we grondonderzoek met een grondboor. We maakten er afdrukken van met plakband. We hebben onderzocht of het schoolplein ’klimaatproof’ is. We hebben gekeken naar regenpijpen, putten, betegelde delen, delen met aarde of gras, de aanwezigheid van bomen voor schaduw en nog veel meer. Ook is er onderzocht of water sneller in de grond trekt op de tegels of op de aarde. We hebben nagedacht over de waterafvoer in een wijk. Hoe kan dit beter geregeld worden? Dat kan onder andere door tegels te vervangen door grind, door wat meer gras toe te voegen en door parkeerplaatsen op een andere manier aan te leggen. De bodem moet dan hol zijn en het liefst ook nog gevuld met groen. Ook hebben we gekeken naar begroeide daken en wat het verschil is in waterafvoer. Het gaat dan wat rustiger. In de Klimaatbus kon een spel worden gespeeld. Het was een mooie leerzame dag waarop we volop ontdekkend aan het leren zijn geweest.

We hebben deze week ook de 4e en laatste judoles gehad. We begonnen met iemand-is-hem-niemand-is-hem en daarna hebben we alles dat we eerder geleerd hebben, herhaald. In korte tijd hebben we veel geleerd. Het spel ”Worteltrekken” was één van de favoriete onderdelen.

WhatsApp Image 2019-03-25 at 18.35.28 (1) WhatsApp Image 2019-03-25 at 18.35.28 (1)
WhatsApp Image 2019-03-28 at 12.18.52 WhatsApp Image 2019-03-28 at 12.18.52
WhatsApp Image 2019-03-28 at 12.18.54 (1) WhatsApp Image 2019-03-28 at 12.18.54 (1)
WhatsApp Image 2019-03-28 at 12.18.54 WhatsApp Image 2019-03-28 at 12.18.54