"Juf Cindy, zal ik je even helpen?"

blog Adrie Groot

”Wat ben jij aan het doen?”. Bij een bezoek aan de Energy Challenge op het Blosse Kindcentrum de Paperclip zag ik hem al zitten op de gang. Mike was de naam, en hij was volop bezig met een schema. Juf Cindy maakte altijd na de vakantie een klassenindeling, maar ze kwam er deze keer gewoon niet uit. En Mike wou wel helpen hoor. Hij is er eens goed voor gaan zitten en kon mij al prima vertellen hoe hij het ging doen. Aan het einde van de dag kreeg ik een berichtje van juf Cindy.

???

”Ik hoorde van Mike een leerling uit mijn groep dat je een stukje gaat schrijven en een foto had gemaakt. Wat leuk! Dacht misschien wil je verder nog informatie achter de keuze en of het bevallen is ??. Ik was gister zelf aan het stoeien met de indeling en kwam er niet uit. Ik probeer veel factoren mee te nemen bij de indeling: cognitieve vaardigheden van kinderen, sociale vaardigheden, persoonlijke voorkeuren van kinderen ect.... Ik kreeg de puzzel niet rond! Toen dacht ik: ’Ik ga het gewoon uit handen geven! Ik ga het een kind laten doen!! Zij kennen elkaar als geen ander!’ Vandaar dat Mike vandaag aan het indelen was. Ik had hem gevraagd wil jij een indeling maken waarbij jij denkt dat iedereen fijn zit en goed kan leren? ’Ja dat kan ik denk ik wel zei hij.’ Hij is een half uur aan het puzzelen geweest in de gang en kwam terug met een indeling waarvan ik dacht Huh!!! Hoezo dit? Geen van zijn eigen vrienden zaten bij hem in de buurt! Hij had een indeling gemaakt die ik totaal niet zou bedenken. Hij ging aan mij uitleggen waarom hij deze keuzes had gemaakt en vertelde:  ’S heeft moeite met rekenen daarom zit M ernaast die kan dit goed uitleggen. S is sterk met spelling en M niet.’ Dan heb ik A aan de andere kant gezet die kan leren van L etc.’

Zo had hij bijna alle kinderen een plek gegeven met een reden erbij en kon dit prachtig aan de klas uitleggen. Iedereen was tevreden met zijn nieuwe plek en taak! En het scheelde mij een heleboel puzzelwerk!!”

 

Als je googelt op eigenaarschap en kinderen kom je 147.000 hits tegen en al meteen kan je o.a. een artikel van het CPS leden (www.cps.nl) dat als je tien scholen vraagt wat er hoog op de actielijst staat er negen waarschijnlijk een vorm van het vergroten van het eigenaarschap van kinderen binnen het onderwijs zal noemen. Je kan je eenvoudig verliezen in plannen van aanpak, cursussen en workshops en wetenschappelijke artikelen wat eigenaarschap is en hoe je dit stap voor stap moet gaan aanpakken. Of een prachtige grafische weergave zoals op www.wij-leren.nl.

 

Het voorbeeld van Mike en Juf Cindy geeft in al haar eenvoud echter aan waar het werkelijk om draait. Het getuigt van lef van Juf Cindy om haar dilemma te herkennen en ruimte te geven voor Mike om daar eens mee aan de slag te gaan. En prachtig dat Mike de keuzes die hij wil maken niet alleen voor de juf goed kan onderbouwen, maar daarmee ook het gesprek met de hele klas aangaat. Naast de vele prachtige voorbeelden van eigenaarschap die ik deze dag heb mogen zien en ervaren op de Paperclip in Heerhugowaard, vond ik dit toch wel het voorbeeld dat mij het meest raakte.

 

Adrie Groot

superkind superkind
eigenaarschap leerling eigenaarschap leerling
mike paperclip mike paperclip