Nieuwtjes uit groep 8

Ons nieuws gaat  vooral over de laatste dagen voor de herfstvakantie. Op donderdag hadden we de Roefeldag die georganiseerd werd door Conquista. De kinderen gingen onder begeleiding van ouders en een oma op de fiets door het dorp en bezochten 3 bedrijven. Juf Marjolein stond vandaag voor de klas omdat juf op vakantie was in Japan. Samen met juf Kienne fietste juf Marjolein door het dorp om zoveel mogelijk groepjes en bedrijven te bezoeken. Hieronder zijn de ervaringen van de kinderen te lezen:

Ambulance 
We gingen met z’n allen naar de ambulance. Eerst gingen we voorin kijken hoe alles werkt. Daarna gingen we naar achter. Eerst konden we in het bed liggen en alles werd uitgelegd, zoals de AED en nog heel veel dingen.  

De mensen daar waren heel aardig. We konden ook in een bed voor als mensen niet kunnen lopen of bewegen. Toen moesten we elkaar optillen. We kregen ook veel uitleg over wat voor studie je moet doen voor het werken in de ambulance. Je moet een speciaal rijbewijs hebben. Voor achterin moet je veel weten van EHBO en nog veel meer. Ook was de uitleg interessant. Toen iemand ging liggen kreeg ze een soort plakkers op haar buik daardoor konden ze de hartslag meten. Daarna kreeg Jarno een soort band om waarmee ze de bloeddruk konden meten. Er was ook een soort ding waar we in konden zitten en dan kon je iemand optillen voor als ze iemand moesten verplaatsen. Het was wel heel erg leuk. Ilmar kreeg een mondkapje op. Ze legde uit dat als iemand niet meer kan ademen dat ze dan zo’n kapje gebruiken. In de voorkant was een navigatiebord en er waren cijfers. Als je 1 intypte was je op de terugweg, 2 was je vrij, 3 ging je ergens naartoe, 4 dan was je aan het helpen 5, dan was je weer klaar.

Roma en Ilmar

Huis van Binnen
We gingen naar Huis van binnen in Limmen dat ligt aan de Kerkweg nummer 2. We gingen naar binnen en het zag er heel leuk uit we werden meteen geïnstrueerd door Melanie, zij is de baas daar en legde uit dat ze binnenhuisarchitect is en dat je dan huizen inricht. Er lag een hele grote stapel met tijdschriften en daar mochten we in knippen om ons eigen moodboard te maken en we kregen cake en een glas limonade. Een moodboard is een blad waar je dingen op kan maken zoals tekenen en plaatjes uit tijdschriften knippen, dat deden wij. We mochten ons eigen droomhuis inrichten dat was heel leuk. Iedereen had zijn eigen stijl. 

Tussendoor legde Melanie Lamers uit dat ze bezig was met een huis inrichten en dat ze daarvoor een kast op maat aan het maken was. Aan het eind kregen we een goodiebag met allemaal leuke spullen zoals ons eigen moodboard en een boekje en een blaadje met allemaal kleuren erin voor de wanden. We vonden het allemaal heel leuk en het was ook heel erg gezellig.  

Dankjewel voor deze leuke dag Conquista!

Bobbie en Lotte

 

Albert Heijn
We gingen naar de Albert Heijn. Welke kinderen waren er? Quinty Boetje, Quinty Blankensteijn, Sil, Roos, Roma, Bobbie, Lotte, Amy, Ilse en Annemijn. We kwamen binnen en daar stond een mevrouw klaar voor de rondleiding. We gingen eerst naar de bakkerij, daar rook het erg lekker. We leerden hoe het allemaal werkte enz. Bijvoorbeeld over de croissantjes, die werden kant en klaar afgeleverd en dan hoefden ze ze alleen nog op te warmen. Toen mochten we een gevulde koek pakken en die op een plaat leggen en daarna gingen ze in de oven. Toen ze in de oven lagen gingen we naar het magazijn. Daar konden we zien waar de bierflessen terecht kwamen en waar de grote plastic flessen terecht kwamen. En daarna gingen we naar de koelcel, daar viel de kou erg mee. En daarna gingen we naar een soort grote vriezer/opslag, daar was het nog best wel koud. En daarna gingen we naar de kassa en we mochten er omstebeurt achter zitten en mochten spullen op de band leggen. We hebben geleerd dat als de band een product scant dat hij dan stopt. En toen gingen we weer naar de bakkerij en haalden onze koeken uit de oven en mochten ze opeten. Toen gingen we naar de servicebalie en gaven onze bedankkaarten en gingen naar huis. Het was leuk!

Quinty Boetje en Quinty Blankensteijn 

 

Eet Bar Lekker
We waren net bij de AH geweest en toen gingen we naar Eet bar Lekker. We kwamen aan en het was meteen erg gezellig. Eerst legden we onze jassen op de bank en toen kregen we een rondleiding . Het was erg mooi en wist je dat een chef niet zonder souschef kan? Er was ook een leerling bij de koks en hij leerde om kok te worden. En de koks waren allemaal lief. 

Er was aardige bediening. Marjolein leidde ons rond. Ze was een hele aardige vrouw. Na de rondleiding mochten we cocktails maken. Er mochten er een paar achter de bar cocktails maken en de anderen mochten klant spelen. Achter de bar mochten we eerst een schort aan en daarna moesten we onze handen wassen. Daarna mochten we het gaan maken. De ingrediënten blijven geheim, dus als je het wil weten ga er dan een keer heen. Toen de cocktails klaar waren mochten we ze op drinken. Ze waren heerlijk. Toen ze op waren kregen we een vouwcursus om servetten te vouwen. We leerden 2 technieken: de waaier en het muizentrappetje. Toen moesten we helaas terug naar school.  Maar het is zeker een aanrader want het is gezellig, leuk, lekker en..... gewoon top!

Sil en Roos 

Eet bar Lekker 
Wij werden meteen vriendelijk ontvangen door één van de medewerkers. We moesten aan één van de tafels zitten. Eerst mochten we mee met een rondleiding door de keuken en de feestzaal. 

2 van ons mochten achter de bar staan om een cocktail te maken, de andere 2 moesten een klant spelen. Het was een sinaasappel-aardbei-limonade cocktail met ijsblokjes. Ons groepje was heel gezellig en rustig. De meeste groepjes bestonden uit 6 kinderen maar die van ons 4 en een hele lieve begeleidster: Ilse haar oma Gerrie! Wat hebben we daar geleerd: we hebben geleerd om cocktails te maken en een servetje vouwen. 

Nog even terug naar de rondleiding: toen we in de keuken kwamen waren er een paar mensen: ééntje om brood te maken en nog twee anderen. Eentje helpt een beetje met de broodjes en de andere was aan het leren om daar te werken. Weet je alle mensen die daar werken zijn geen familie van elkaar. Het was heel leuk daar en gezellig. Ik zou er ook gaan eten als ik jou was want het is leuk en gezellig. We willen de mensen bedanken.

Amy en Ilse 

 

De Cameren
We hadden Roefeldag we gingen naar de Cameren. We kwamen daar aan en er kwam er een mevrouw naar ons toe. En we gingen zitten en ze vroeg aan ons wat we later willen worden. En Manou zei dat ze stylist voor huizen wou worden en Rosa ook. Jarno wou bij de marine later en de rest weet het nog niet. En er vroeg een klasgenoot of er iemand was weggelopen en ze zei ja en vertelde het verhaal. Ze voelde dat ze naar huis moest, ze ging de straat op en vroeg aan een koppel waar Zandvoort lag. Het koppel heeft haar naar de trein gebracht, alleen voor dat koppel voelde het niet goed en ze gingen naar De Cameren en ze vroegen of ze hier vandaan kwam. Ze kwam daar natuurlijk vandaan. Ze vroeg of we ijsjes wouden we zeiden natuurlijk ja. Toen kregen we ijsjes. Toen moesten we allemaal naar de wc.  Daarna ging manou een vrouw helpen want ze kwam niet vooruit dus zij duwde haar naar haar kamer en ze vroeg of we een pak koek wouden. Ik wou koek en Manou niet omdat we moesten gaan. We liepen terug naar de stoelen waar onze jassen lagen en gingen naar de uitgang.

Manou en Jarno

 

ACC
Mijn artikel gaat over ACC. Ik ben Kiana en dit is mijn verhaal. Ik ging als allereerste naar ACC. Daar was het superleuk. We kwamen aan in een heel groot gebouw. Ik wou alles verkennen want het was vol met caravans en campers en ik heb die nog nooit van dichtbij gezien. Het was echt heel interessant. We werden opgewacht door een meneer en hij gaf ons een hartelijk welkom en we begonnen met in een caraven te klimmen. Daar leerden we hoe je moest tellen als je wou weten hoeveel mensen erin kunnen en toen keken we nog in een ander soort caravan en toen gingen naar een camper. We leerden het verschil tussen een caravan en een camper en toen gingen we naar de garage en daar gingen we onder een auto kijken. We mochten een band leeg laten lopen en met behulp van machines de band van het wiel te scheiden en dan er weer op te zetten. Ik mocht heel veel op knopjes drukken en op pedaaltjes, dat was grappig. Toen gingen we de lichten checken van een caravan. Daarna was het tijd. We zeiden gedag en we kregen chocolade. Ik vond het zelf een heel leuk en interessant onderwerp.

Kiana

Drogisterij Aker  
De drogisterij zit in Limmen aan de Vuurbaak tegenover de Albert Heijn. Art Aker zo heet de baas van de Drogisterij Aker, daarom zit Aker in de naam. Hij vertelde ons over gluten en over melk en mineralen. Art zei dat melk slecht is voor je want en zitten die je niet tegen kunnen alleen als je bent geboren kan je drie maanden tegen melk. Hij vertelde dat je geen zonnebrand op moest doen want dan krijg je te weinig vitamine D, maar dan moet je niet te lang in de zon liggen want dan verbrand je en dat is dan weer niet goed voor je. Je kunt huidkanker krijgen zei hij en dat wil je natuurlijk ook niet. Maar als je niet verbrandt door de zon is het wel goed want je krijgt vitamine D. Dat krijg je ook door vlees en vis te eten. En hij zegt dat gluten slecht voor je zijn als je teveel neemt en je mag ook niet 4 liter water drinken per dag drinken want dan kan je dood gaan. Maar als je een wedstrijd hebt of veel gaat sporten dan kan je wel 4 liter drinken dat mag. We vonden het een leuk bezoekje en hebben veel geleerd. We weten nu ook wat voor werk iemand doet die in de drogisterij werkt.

Lucy en Sven

GP Groot 
We vonden het heel leuk bij GP Groot. Het bedrijf ligt aan de Hogeweg in Limmen. We mochten in een grijpmachine zitten en we mochten hem zelf besturen. Ik was er heel goed in en we mochten ook een puzzel maken. Dat waren houten plankjes en een sticker van een baksteen erop geplakt. Het was echt super leuk en je kreeg op het eind een tasje met een meetlint en een bouw potlood. We kwamen van ACC naar GP Groot. We kwamen binnen en we werden in groepen van 2 gedeeld. Het eerste groepje ging naar een kamer en daar kreeg je een VR-bril op en toen zag je een ontwerp wat zij wouden maken in het centrum van Bergen. Het tweede groepje ging beneden starten daar was een puzzel en een grijpmachine. De puzzel vond ik heel makkelijk daarna mocht groep 2 naar de VR-bril. Het was super cool en je kon met bankjes gooien.  Ik had het bankje bijna op het dak gegooid. Het was echt super leuk. Super bedankt GP Groot!

Jonah en Luke

 

Vrijdag stond meester Bor voor de klas. Toen hebben we buiten gerekend over het onderwerp oppervlakte, lengte en breedte. Ook mochten de kinderen programmeren op de laptop. Om 10.00 uur werd er verbinding gemaakt met juf Willy in Japan. Bij haar was het toen al 17 uur en al best wel donker. Het was leuk om elkaar even te zien en te spreken.

’s Middags was er Kleuren got talent. We hadden op woensdag een voorronde gehad in de klas. Quinty en Roos dansten op ”Celebrate”. Het was een vrolijk en leuk dansje. De dans van Kiana, Quinty Boetje, Lucy en Logan wonnen met hun dansje op ”Turn up the music”. Quinty Boetje trad nu voor de eerste keer op. Het ging goed en ze vond het super om te doen.

We kregen ook nog mail over een wedstrijd waar we met de klas aan mee hadden gedaan. Roos kwam met het idee. Ze had een krantje mee over de boerderij waar de prijsvraag in stond. Kinderen moesten dan een vraag bedenken over dieren die op de boerderij leven. Alle kinderen van de klas hadden een vraag bedacht en die hadden we ingestuurd. We hebben een uitje naar de boerderij voor de hele klas gewonnen! Super leuk natuurlijk!

0c5fde65-d316-4801-bc52-b98bd5f1ae9c 0c5fde65-d316-4801-bc52-b98bd5f1ae9c
0f81817d-475f-4512-9940-70e8da08c6a1 0f81817d-475f-4512-9940-70e8da08c6a1
75bae53e-cbfc-499c-b102-285251d66589 75bae53e-cbfc-499c-b102-285251d66589
72978270-49c0-4603-abb4-a83bf6c31301 72978270-49c0-4603-abb4-a83bf6c31301