Nieuwtjes uit groep 6

Wat is er veel gebeurd de laatste maanden! Groep 6 is echt superleuk, gezellig, heeft veel harde werkers (sommige iets minder ??) en ook veel activiteiten. Ik blijf het zeggen in een nieuwsbrief: de meeste tijd gaat naar rekenen, spelling en lezen. En gelukkig worden alle creatieve vakken en leuke initiatieven ook beloond met veel tijd. 

Deze afgelopen maanden hadden we best pittige onderdelen bij rekenen. We hebben een hele fijne en goede nieuwe methode.....en.... een die ook nog best lastig is. Natuurlijk moeten we even wennen aan de digitale omgeving, maar er zitten ideale oefenprogramma’s in. Ook veel onderwerpen, maar soms als je veel nieuwe ondewerpen krijgt, haal je ook dingen door elkaar. Dus daar letten we op.

De tafels moeten geleerd, want we hebben deelsommen (bv 277:6 met staartdeling) en grote keersommen (bv 36x18) en breuken en oppervlakte (zelfs nu lengte 2 dam en breedte 100 meter). Ik kan jullie vertellen dat ik hele mooie vragen krijg, dat er knap wordt doorgezet en er veel AHA momenten zijn (heerlijk voor ons leerkrachten) .....

Daarnaast is er nog geldrekenen, grote plus- en minsommen, grafieken, klokkijken en vergelijken en de kalender en ook inzichtvragen.... Ik vraag me soms af of alle volwassenen dit niveau nog zouden kunnen. 

Of komt dat omdat mijn kinderen nu theorierijbewijzen halen voor de auto en ik af en toe denk....eeehhh hoe was het ook alweer ??. 

Naast rekenen doen we spelling, met nieuwe regels zoals lama’s en komisch maar ook alle eerder geleerde regels. En natuurlijk het buitenspelen, de gave gymlessen van Petra en creatief. Die zijn een welkome afwisseling. 

Bij creatief hebben we veel gedaan. Het was super gaaf met Sinterklaas om te zien wat alle hulpklazen in groep 6 als surprise hadden gemaakt. Wat een inzet! En de foto is van Florian die voor Ole een spel had gemaakt. Meerdere kinderen hoopten al dat het voor hen was, maar Ole had de mazzel. Ole had zelf een prachtig paard gemaakt. Verder waren er pizzaovens, pennen en meer prachtige creaties. 

Na Sint was er natuurlijk het leuke engelenspel en het Kerstdiner zelf. Heerlijk gegeten en meestal teveel, maar omdat het zo heerlijk was ging het meeste op of wilden kinderen nog meenemen. Het leuke van Kerst was dat onze topstagejuf Berith een opdracht voor de PABO had bedacht om een KerstCD op te nemen. Helemaal zelf ingezongen door de kinderen onder begeleiding van Dan, een maatje van Berith en oud-stagiair van onze school. Het is echt heel gaaf geworden. 

In het nieuwe jaar zijn we sportief begonnen. Bij de ICEgames bij Bauerfiend/De Meent mochten we van Gemeente Alkmaar gratis schaatsen, spelletjes doen en schaatsen lenen. Top geregeld. 

Op school gaan de presentaties gewoon weer door. Een foto van Tim die een presentatie geeft. De boekbesprekingen, krantenartikelpresentaties en spreekbeurten gaan echt heel goed. We kijken nog steeds naar inhoud, presentatie (houding en toon) en of het een interessant onderwerp is voor deze groep 6. Vaak leren we ook echt iets nieuws. Knap hoor! 

Het waren wel heftige maanden voor sommigen. Met ouders die operaties hadden en grootouders die overleden zijn. Sterkte iedereen nog met alles wat er ook privé speelt.

Het is bijzonder om te zien, hoe eerlijk en open kinderen kunnen zijn over dat ze nog niet alles kunnen. En niet alleen leertechnisch een vraag als ”juf hoe kan ik die spellingregels beter leren”, ook de vraag ”ik wil niet meer huilen als het niet lukt”. Dit lijkt gek, maar het komt echt uit de kinderen. Wij vragen alleen INZET, sociaal sterker worden en oplossend gedrag. Dan krijg je zo’n leuke dynamiek in de groep. Kinderen leren graag van nature als het doel haalbaar LIJKT.

Wij zijn nu met workshop textiel aan het borduren, we gaan er iets moois van maken.  Ook de kalenders voor rekenen lukken al heel goed, dus daar willen we ook trots op worden. 

Natuurlijk vind iedereen het tekenen, techniek, buiten spelen en vaak gym het leukst.... ach eigenlijk verandert een kind ook niet! 

Dan en CD maken Dan en CD maken
Wester en Mariel geld rekenen Wester en Mariel geld rekenen
LIO en snuffelstage LIO en snuffelstage
Florian spel gemaakt Sint Florian spel gemaakt Sint
Tim presentatie groep 6 Tim presentatie groep 6