Nieuwtjes uit groep 8

De persconferentie van Mark Rutte is net voorbij (ik schrijf dit op dinsdagavond). We weten nu dat de school tot en met de meivakantie gesloten zal zijn. Ik ben er stil van ondanks dat ik dit wel aan voelde komen. De afgelopen dagen vroegen de kinderen van groep 8 tijdens het videobellen vaak naar hoe het verder moest gaan. Ze hadden het dan over de musical, ons schoolkamp, hun afscheid van de basisschool en de schoolvoetbal. Van het schoolvoetbal weten we inmiddels dat het voor dit schooljaar afgelast is. Voor de kanjers van groep 8 was dit even een flinke teleurstelling. We waren al begonnen met trainen, de schooltenues stonden al klaar in de klas en sommige kinderen hadden speciaal voor het toernooi voetbalschoenen en scheenbeschermers gekocht. Als we hier dan over in gesprek zijn geven de kinderen aan dat ze de regels wel begrijpen en weten waarom het nu zo moet. De tranen en teleurstelling mogen er zijn. Met elkaar hebben we afgesproken dat we het hebben over de dingen waarvan we zeker weten dat het zo is. Activiteiten die buiten de aangegeven periode liggen, zoals het kamp, de musical en het afscheid, laten we nog even onzeker. Ons daar druk over maken helpt ons nu niet. Hoe gaan we daar dan mee om? Elke week worden de teksten van de musical geoefend. Tijdens het videobellen dansen we samen. Dat is echt heel leuk. Er verschijnt meteen een lach bij iedereen op het gezicht. Ik geniet enorm van deze momenten.

Ons weekschema is gevuld met een gevarieerde weektaak. Rekenen, taal, spelling, tekenen, musical, muziek- en beweegchallenges, natuur, aardrijkskunde en geschiedenis zitten onder andere in de weektaak. Werk op de laptop wordt afgewisseld met doe-opdrachten. Ik heb bewondering voor de handigheid van de kinderen (en hun ouders) en de bereidheid tot leren. De google classroom is nieuw voor de kinderen. Ze uploaden hier  nu foto’s, filmpjes en documenten om te laten zien dat zij opdrachten gedaan hebben. We leren allemaal elke week bij. We ontdekken nieuwe mogelijkheden binnen de programma’s waar we mee werken. Ik ben enorm trots op de kinderen en hun ouders. Iedereen doet zijn best en laat zien wat mogelijk is.

De komende weken zullen we ons allemaal verder gaan ontwikkelen. Verschillende kinderen hebben al aan mij aangegeven dat ze nog wat meer werk willen. Ze mailen mij en vertellen dan wat voor werk ze extra willen maken. Voor de één zijn het extra beweegactiviteiten en voor de ander juist meer sommen met breuken en procenten. Voor mij is het een kleine moeite om dit te regelen. De weektaak in de digitale versie wordt zo elke week een beetje meer op maat. Sommige kinderen laten nog meer van hun talenten zien. Zo krijg ik knap gemaakte filmpjes: een kookvlog van Luke bijvoorbeeld die hij op zijn YouTubekanaal geplaatst had en een compilatie waarin Manou een gaaf zelf geknutseld huis laat zien. Hier geniet ik echt van. De kinderen maken mij aan het lachen door leuke filmpjes van challenges die zij uitgevoerd hebben. Zo zorgde Quinty Blankensteijn ervoor dat de tranen van het lachen over mijn wangen rolden. De creativiteit in het uitvoeren van sommige opdrachten spat er echt vanaf. De pijler oplossingsgerichtheid zit er bij veel kinderen wel erg goed in. Fantastisch!

Om niet alleen een eenzijdig beeld over het thuisonderwijs met jullie te delen heb ik een aantal kinderen gevraagd om hun ervaring te delen en wat te schrijven voor de nieuwsbrief. Deze stukjes lezen jullie hieronder.

Corona is niet leuk en daardoor kunnen we nu niet naar school en moeten we thuis werken. Ik moest daar in het begin wel erg aan wennen. Sommige dingen vind ik niet zo leuk, vooral dat je niet op school kunt zijn en je vrienden niet ziet. Maar nu gaat het best wel goed. Ik vind de tekenopdrachten heel erg leuk en daar ben ik ook trots op. En videobellen met de klas vind ik ook leuk, dan zie je iedereen toch even en kun je vragen stellen aan juf. En mama is best een leuke juf (maar soms toch niet). Ik vind het wel leuk dat je later kunt opblijven en op je eigen tempo kunt werken. Ik mis mijn opa en oma heel erg en videobel 2x per dag. Maar ik heb wel veel meer tijd om kaartjes te maken en dat vind ik erg fijn. Toch hoop ik dat we snel weer naar school kunnen want dat blijft het leukst en natuurlijk met juf Willy.
Sil

Hoi ik ben Annemijn. 

Ik zit in groep acht, bij juf Willy. En net zoals jullie zit ik ook binnen en kan ik niet veel doen. 
Maar toch moeten we er wat van maken met z’n allen. Ik ervaar mijn week heel goed het is allemaal heel erg goed geregeld met het huiswerk. Ik begin eigenlijk elke dag op tijd om toch nog in het ritme te blijven van de normale school tijden. Vaak begin ik met plannen in mijn schoolagenda, zo kan je elke dag zien wat je moet doen en zie je meteen of je iets af hebt of nog niet. Daarna doe ik Junior Einstein (programma op de computer). Dit is voor mij een fijne leermethode. Als ik dat af heb doe ik vaak creatieve vakken zoals (bakken, tekenen, challenges en de musical natuurlijk). Ik probeer elke dag sowieso iets creatiefs te doen, soms wel van de weektaak maar soms ook niet, dan doe ik wat anders zoals hockey, mountainbiken, voetbal, trampoline springen….dat soort dingen een beetje. 
De eerste 2/3 dagen van de week probeer ik zoveel mogelijk dingen te doen, zodat ik in het weekend toch nog een beetje weekend kan vieren. 
Als ik junior Einstein af heb ga ik vaak filmpjes kijken die dan gepland staan, soms geschiedenis of aardrijkskunde of burgerschap, ik kijk waar ik op dat moment zin in heb. Dan ga ik vaak weer even een filmpje kijken of even op me telefoon. En dan kan ik me daarna weer beter concentreren ook. Dan maak ik bijvoorbeeld een Taalblobs, Squla of natuurkunde. Meestal ga ik hierna even een tekenopdracht maken. Soms is dat een straat of een huis, dier het zijn vaak leuke tekenopdrachten.
Als ik dat af heb ga ik vaak niet meer leren, omdat ik dan beter de volgende dag weer verder kan gaan. 
‘s Middags ben ik vaak buiten, als het mooi weer is natuurlijk. Soms alleen en soms met mijn zusje Noortje (zit ook bij me in de klas) dus kunnen we ook soms samen werken. Het voelt ook wel fijn als de één iets niet snapt, dan kunnen we het dus aan elkaar vragen en anders kunnen we het samen ontdekken.

Wat ook heel leuk is het videobellen, soms met de klas en soms met kleine groepjes. Dan kunnen we elkaar weer even zien en spreken we elkaar weer even. Het leuke is dan dat iedereen van elkaar hoort hoe een ieder de week heeft beleefd. Luke heeft bovendien ook nog een hele leuke bingo gemaakt iedereen doet er fanatiek aan mee. Helaas kon ik er niet aan mee doen maar hopelijk lukt dat de volgende keer wel. Zulke dingen doe ik een beetje door de week, dan het één en dan het ander, natuurlijk vaak elke dag wat anders.

Ik wens jullie nog heel veel sterkte en liefde.
Liefs, Annemijn

Hoi allemaal ik ben Quinty en ik zit in groep 8

Hoe gaat het met jullie? Met mij gaat het goed. Het is een moeilijke tijd voor iedereen, maar gelukkig kunnen we alsnog werken via google classroom. We kunnen elkaar zelfs zien via Meet. Super fijn, maar het blijft natuurlijk veel gezelliger in de klas.

Je mist natuurlijk het allermeest je juf, meester, vriendjes, vriendinnetjes en opa en oma. Daarom kan je er op uit gaan en wat stoepkrijt zoeken en voor je oma of opa wat moois maken. Wonen ze niet dichtbij? Stuur dan gewoon een kaartje of schilderijtje. Wil je een frisse neus halen? Dan kan je op berenjacht gaan. Zet een beer voor je raam en zoek al de andere beren. Hoeveel vind jij er? Maar goed en zijn natuurlijk voordelen en nadelen, bijvoorbeeld: ik mis mijn vrienden en vriendinnen echt heel erg en mijn familie. Maar er zijn ook voordelen namelijk: je hebt veel meer tijd en je kan lekker op je eigen plekje zitten en daar kan je je misschien wel heel goed focussen dus je kan het ook van de leuke kant bekijken. Maar goed ik kijk er naar uit om jullie weer te zien!

Veel liefs Quinty Blankensteijn

Hoi! Ik ben Amy van groep 8 en ik ga vertellen over mijn ervaring van de thuis school. We zijn nu al bezig met de 3e week thuisschool. Ik mis school eigenlijk wel een beetje en natuurlijk mijn vrienden. Maar toch ben ik blij dat ik wel nog aan schoolwerk kan, zodat ik niet een achterstand oploop voor de middelbare. Normaal zou ik liever thuis blijven in plaats van naar school gaan, maar nu wil ik stiekem liever naar school. We werken nu veel meer online. Ik ben blij dat we wel een paar keer per week videobellen met de hele klas. Zo houden we wel fijn contact met elkaar. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Groetjes van mij!

Annemijn thuisschool Annemijn thuisschool
Amt thuisschool Amt thuisschool
WhatsApp Image 2020-04-01 at 13.16.05 WhatsApp Image 2020-04-01 at 13.16.05
963ba21c-85e8-4469-9515-1d8ca95a1472 963ba21c-85e8-4469-9515-1d8ca95a1472

Reacties
Reactie: (Carla)
3-4-2020, 19:09
Wat heb ik veel respect en bewondering voor al deze harde werkers! En iedereen is nog positief ook, geweldig. Super juf Willy weet jullie goed bezig te houden en is natuurlijk de ideale motivator met haar enthousiasme en inzet! Gelukkig kan er zoveel digitaal gedaan worden, dat zou toch in mijn jeugd een heel ander verhaal geworden zijn lang geleden. Ik wens jullie allemaal heel veel succes en ook plezier. En alle ouders, ga er maar aanstaan, ook al van die toppers! Sterkte, wijsheid, geduld, liefde, humor, improvisatietalent, lol met je kinderen en vooral gezond blijven. Liefs. Carla.