Nieuwtjes uit groep 8

Wat is het fijn om weer op school te mogen werken. In groep 8 is de klas verdeeld op basis van de rolverdeling van de musical. We gaan ervoor om een spetterende eindshow neer te zetten. Dat betekent tegelijkertijd ook dat niet iedereen bij zij beste vrienden en vriendinnen in de klas ingedeeld is. Natuurlijk kan dat ook voor een beetje teleurstelling zorgen. Die mocht er zijn. Toen we in een online vragenmomentje de verdeling bespraken was het al gauw goed. We wilden er allemaal een gave musical van maken en stiekem hopen we ook dat we straks weer met de hele klas op school mogen zijn zodat we echt samen kunnen oefenen. 

De eerste 2 dagen waren vooral het eerste uur erg wennen. Hoe gaat het allemaal in de klas nu? We zijn begonnen met een gesprek over wat de kinderen beleefd hebben. Hoe was het toen ze hoorden dat de school dicht ging? De één vierde een feestje en de ander was teleurgesteld. Hoe was het om online onderwijs te krijgen? In het begin vonden veel kinderen het wel leuk omdat het echt anders was. Er zijn veel ontdekkingen gedaan over concentratie. Sommige kinderen lukte het nu makkelijker om de weektaak af te krijgen en anderen vonden het nu juist een grotere klus. Wie of wat heb je gemist in de weken thuis? Vrienden, opa’s en oma’s, de gezelligheid in de klas en het sporten werden hier vooral genoemd. Hoe is het om weer naar school te gaan? Heel fijn! en voor sommige kinderen ook super spannend. We hebben aan elkaar verteld wat we fijn vinden op school. Hoe dichtbij mogen klasgenoten en juf bij je komen? De antwoorden verschilden van graag 2 meter afstand tot zo dichtbij mogelijk. Het fijne was dat iedereen echt aandacht voor elkaar had. Er zijn persoonlijke verhalen gedeeld. Afstand houden had vaak te maken met ouders of grootouders in de risicogroep. De kinderen leerden meer over elkaars thuissituatie en konden zich hierdoor nog beter in de ander inleven. Er was gedurende de dag duidelijk te zien dat iedereen zijn best deed. En soms ging het nog wel eens anders dan de bedoeling was... midden in het spel, uit enthousiasme enz. Dan konden we elkaar hier rustig op aanspreken. Ook bespraken we wat voor moois we hebben geleerd, gedaan en overhouden aan deze periode. We ontdekten gedeelde hobby’s zoals bijvoorbeeld zeilen, we hebben elkaars thuis kunnen zien door het videobellen. Doordat kinderen filmpjes maakten over hun hobby’s ontstond er bewondering voor elkaars kunnen. Zo liet Roma ons in een filmpje zien hoe goed hij kan boksen. Ilmar liet een filmpje zien over hoe goed hij kan zeilen en van de pasgeboren kuikens.

Als juf kan ik alleen maar heel erg trots zijn op de kinderen, ouders en collega’s. Voor de één was het thuisonderwijs een fijne periode en voor de ander was het echt een grote klus. De emoties lopen heel sterk uiteen. Ieder is er tot nu toe doorheen gekomen en heeft echt zijn best gedaan binnen zijn eigen mogelijkheden. Ik heb genoten van de foto’s en filmpjes die de kinderen in de Google Classroom geupload hebben. Tijdens het videobellen hebben we regelmatig dansjes van de musical geoefend, gelachen, gekletst en is er werk uitgelegd en zijn er vragen beantwoord. Ieder deed wat voor hem of haar goed was. Er zijn zelfs een stuk op 5 online presentaties gegeven via Meet. De kinderen leerden hoe ze hun scherm konden delen en deden online de presentatie. Wat was dat bijzonder en ook wel ontroerend. 

En nu zijn we weer heerlijk aan het werk in ons nieuwe klaslokaal. Onze klas is nu in de aula. Om zo min mogelijk door het gebouw te hoeven lopen kozen we voor het werken in de aula zodat we het podium in onze klas hebben. Zo kunnen we werken aan het decor en oefenen voor de musical. We zijn juf Liza dankbaar voor haar hulp bij het ontwerpen van de achtergrond van het decor en de losse decorstukken. Al snel had zij een gave tekening gemaakt en konden we beginnen met schilderen. Na 3 dagen was het klaar! De kinderen kwamen met attributen en zo leefde de musical meteen volop. Juf Lia heeft ons maandag verrast met een door haar gehaakte Oelewapper. Dit is een bijzondere vogel die een belangrijke rol speelt in onze musical. Juf Lia kan heel goed haken. Ze heeft van 3 verschillende patronen deze gave tropische vogel gemaakt. Natuurlijk kreeg ze luid applaus van de klas die vol bewondering de vogel van dichtbij wilde bekijken. Wat zijn we juf Lia dankbaar! Meester Bor had hout voor ons geregeld bij een kennis in Breezand. Wat moeten we toch zonder deze handige meester? Hij had ook zijn workmate en decoupeerzaag voor ons mee. Juf Liza had dieren voor ons getekend die we overgetrokken hebben op het hout. Daarna kon het stoere werk beginnen: zagen! Met veiligheidsbrillen op en een duidelijke instructie van juf werd er door de jongens en meiden gezaagd en daarna ook geschuurd. En dat heerlijk in het zonnetje.

Tijdens de weken thuis was het wel de bedoeling om te oefenen. Kiana kent alle liedjes, dansjes en tekst uit haar hoofd en heeft haar outfit al klaar! Zij is nu een grote hulp voor anderen tijdens het oefenen van de dansjes en liedjes. Ook Annemijn heeft zich maximaal ingezet en zo zijn er nog meer. Anderen waren minder gemotiveerd doordat ze twijfelden of het door zou gaan. Nu we er samen vol voor gaan is iedereen volop aan het oefenen. Als juf voel ik mij ongelooflijk trots. Er is nu goed te zien wat de kinderen de afgelopen jaren thuis en op Het Kleurenorkest geleerd hebben. De zelfstandigheid spat er echt vanaf. Oefenen met een halve klas is niet echt een makkie. Met het grootste gemak spelen de aanwezige kinderen de rollen van de kinderen die we op die dag missen. Ze regelen alles zelf, wijzen een regisseur en souffleur aan en gaan ervoor! Af en toe schiet ik dan even vol. Ik zit erbij en kijk ernaar en werk ondertussen aan het decor en de losse attributen. Wat een samenwerking, elk talent komt echt tot zijn recht. 

Het oefenen van liedjes en dansjes deden we in verband met de veiligheid buiten. Nu kregen we van meester Bor spatschermen. Zo kunnen we ook zingen op het podium. Wat een fijne oplossing! Jullie lezen het al: deze periode brengt ons ook naar creatieve ideeën, oplossingen en nieuwe manieren. Sommige zijn zo fijn dat we ze zullen blijven gebruiken en natuurlijk zijn er ook dingen die we echt missen. We zullen blij zijn als daar weer ruimte voor is. Voor nu overheerst trots, dankbaarheid en genieten van wat er wel is en van wat wij als ouders, kinderen en collega’s voor elkaar betekenen in deze periode.

WhatsApp Image 2020-05-19 at 11.57.30 WhatsApp Image 2020-05-19 at 11.57.30
WhatsApp Image 2020-05-19 at 11.56.59 WhatsApp Image 2020-05-19 at 11.56.59
WhatsApp Image 2020-05-19 at 11.45.11 WhatsApp Image 2020-05-19 at 11.45.11
WhatsApp Image 2020-05-19 at 11.44.00 WhatsApp Image 2020-05-19 at 11.44.00
WhatsApp Image 2020-05-19 at 11.43.59 (1) WhatsApp Image 2020-05-19 at 11.43.59 (1)
WhatsApp Image 2020-05-19 at 11.43.59 WhatsApp Image 2020-05-19 at 11.43.59
WhatsApp Image 2020-05-19 at 11.43.58 WhatsApp Image 2020-05-19 at 11.43.58