Nieuwtjes uit groep 8

In groep 8 sluiten we af met een ander portfolio. Vorig jaar hebben de kinderen van groep 8 mij geholpen een aantal vragen te bedenken die passen bij het afronden van de tijd op de basisschool. Ik wilde (met toestemming van de kinderen) van elk kind een stukje delen. Zelf ben ik steeds enorm onder de indruk en af en toe zelfs een tikkeltje emotioneel. Met een heel goed gevoel kunnen deze kanjers hun stap naar het VO maken. De volgende onderwerpen bespraken we in het afsluitende portfolio:

-Hoe ik de afgelopen periode beleefd heb
-Sociale vaardigheden
-Taakgerichtheid
-Oplossingsgerichtheid
-Wat maakt Het Kleurenorkest een fijne school
-Hulpbronnen
-Mijn talenten
-Wat is het belangrijkst wat ik geleerd heb
-Wat heb ik over mezelf geleerd
-Wat heb ik geleerd van klasgenoten
-Creativiteit
-Sport
-Musical
-Een mooie herinnering
-Een kijkje in de toekomst

Ik ben blij dat ik nu voor mezelf kan zorgen wanneer ik er voor een ander wil zijn. Ik kan nu luisteren en helpen zonder dat ik over mijn eigen grens ga. Als je op deze school iets anders nodig hebt voor leren dan krijg je dat ook. Soms was er voor mij extra werk of mocht ik op een andere manier leren of mocht ik samenwerken. Ik merkte dat de mensen hier ook echt werken op de Kleurenorkest manier. Hier zien ze vaak het goede en denken ze oplossingsgericht. Ik voelde mij daardoor fijn. Het Kleurenorkest maakte mij vrolijk en de kinderen konden hier bijna altijd goed met elkaar omgaan. Ik vind het een sportieve school. We gingen fijn met elkaar om.
Amy

De musical in groep 8 is voor mij heel leuk. We doen het samen en maken een mooie show.
De tijd van de corona was ook wel heel bijzonder. Zelfs terwijl we zeker 8 weken thuis waren is het ons gelukt om een gave musical neer te zetten. Als je het niet wist zou je het niet zien.
Het schooljaar in groep 8 vond ik heel leuk. We hebben samen veel beleefd en veel uitjes gedaan. Het kamp in groep 6 en 7 vond ik bijzonder want dat is niet op alle scholen zo. En nu krijgen we in groep 8 ook nog een heel leuk kamp.
Annemijn

Ik had leuke vrienden hier op school en zat in een leuke klas. We deden vaak leuke activiteiten op school, bijvoorbeeld de ICE-games, kamp en heel veel uitjes. Ik heb een hele leuke tijd gehad en ben heel blij dat ik van school ben veranderd.
Bobbie

Het belangrijkste wat ik geleerd heb is:  altijd in oplossingen blijven bedenken. Als het 1 x niet lukt gewoon door blijven gaan. Als je het opnieuw probeert gaat het een keer lukken.

Ik leerde over mezelf dat ik een beetje een vreemd en grappig jochie ben die ook slim is. Volgens anderen ben ik mezelf. Voor mijn gevoel is iedereen zichzelf. 
Ilmar

Toen ik hoorde dat de school dicht ging door de Corona vond ik dat in het begin wel fijn. Ik wilde wel proberen of ik thuis kon werken. De eerste dagen en weken gingen super goed en fijn. Daarna vond ik het helemaal niet meer leuk en wilde ik naar school. Ik miste de kinderen van mijn klas en de gezelligheid en maakte me zorgen over de musical. Ik dacht dat het misschien niet door kon gaan. Ik vond dat niet leuk omdat ik een afscheid wilde zoals andere jaren in groep 8. Nu heb ik heel veel zin in het openlucht theater.

Na een paar weken thuis ging ik heel erg achterlopen met mijn werk. Ik had er geen zin meer in en had geen concentratie mee. Ik werd boos over de Corona en deed elke dag echt heel weinig. Ik ging dan op de schommel of trampoline om me beter te voelen.

Toen ik weer 2 dagen naar school mocht met de halve klas vond ik dat heel fijn. Ik had school en ik had tijd thuis. Mijn weektaak ging meteen weer beter. Ik werd blij van het oefenen voor de musical. Ik heb ook nieuwe vriendinnen gemaakt in de klas, omdat ik met andere kinderen in de klas zat dan mijn vaste vriendinnen. Ik ga nu ook om met Quinty en Manou. Nu mag ik de hele week naar school. Ik vind dat leuk en ik mis het uitslapen wel. Het is fijn om weer met z’n allen te zijn.
Ilse

Ik ging met hoop mijn adviesgesprek in. Ik had er een goed gevoel over. Ik wilde een MAVO-advies, zodat ik naar het Bonhoeffercollege kon gaan. Dat is gelukt. Ik voelde me meteen heel goed. Ik was trots. Het leren neem ik nu veel meer serieus. Ik merk dat aan hoe ik leer en aan mijn gedrag.
Jarno

Ik vind deze school heel vrij. Ik MOET niet van alles. En eigenlijk ook wel en het voelt anders. Ik mag dingen kiezen. Ik vind techniek leuk. We hebben leuke kinderen op school. Ik voel me niet gevangen. Ik voel me vrij. De gymlessen binnen vind ik heel leuk. De laatste weken met de klas in de aula vond ik leuk.
Jonah

Iedereen is zichzelf hier. Wat je als eerste van iemand ziet is niet wat ze echt zijn. Iemand kan leuker of minder leuk zijn dat je in het begin denkt. Neem de tijd om elkaar te leren kennen en te ontdekken hoe iemand echt is.
Kiana

Ik ben behulpzaam want ik help mensen graag. Ik maak makkelijk vriendinnen. Met mij kun je lachen en ik heb leuke ideeën. Ik durf mijn mening te geven. Ik geef mijn grens vaak goed aan. Ik kan goed naar een ander luisteren en ben te vertrouwen. Ik ben blij met wie ik ben en hoe ik met anderen om ga.
Logan

Tijdens de Corona ging het heel goed met mijn werk. Ik had altijd mijn weektaak af en vaak zelfs binnen 2 dagen. Het gevoel dat het mij zo snel lukte voelde fijn. Ik vond het fijn dat we vragenuurtjes en videobelafspraken hadden. Ik vond het leuk om klasgenoten te horen en te zien. Spelling lukt nu beter. Dat voelt fijner. Ik vind het raar om mezelf een 10 te geven en het klopt wel want ik doe het goed.

Ik heb van mijn klasgenoten geleerd om meer mezelf te zijn en mezelf echt te laten zien op het podium. Ik kan vooraan gaan staan. Ik durfde dat in het begin van groep 8 niet. Nu sta ik vooraan en laat ik mezelf echt zien. Ik beweeg groot en straal. Ik durfde ook auditie te doen voor een grote rol met een solo. Dat durven was al belangrijk voor mij.
Lotte

Meestal gebruik ik mijn hoofd om goede oplossingen te bedenken. Als het mij echt niet lukt vraag ik wel om hulp. Ik wacht veel te lang met hulp vragen. Ik zou willen dat ik meteen hulp vroeg als ik het zelf niet kan. Ik voel me soms dom als ik iets makkelijks niet zelf kan oplossen, dan schaam ik me een beetje. Ik weet nu dat ik dan toch hulp mag vragen want dan kan ik verder en schaam ik me minder. Als het uit mijn mond is heb ik niks meer om me voor te schamen.
Lucy

Ik vraag Sil om hulp. Hij helpt mij met rekenen en ander werk van de weektaak. Hij vertelt mij hoe ik sommen moet uitrekenen. Ik vraag Amy ook om hulp omdat zij heel goed kan uitleggen. Thuis vraag ik mijn moeder om hulp. Met alles kan ik bij haar terecht. Op school helpen juf Liza en juf Willy mij. Juf Liza helpt mij met spelling, taal en rekenen. Bij juf Willy kan ik op school met alles terecht. Hulp is er altijd voor mij.
Luke

Ik heb over mezelf geleerd dat ik ertoe doe en mezelf mag laten horen. Ik ben ook belangrijk. Klasgenoten leerden mij dat ik me mag uiten. Ik mag vertellen en delen wat er in mijn leven gebeurt. Ik vind het fijn dat dit kan. Het lucht op. Er kwam interesse in mijn leven, klasgenoten vroegen ernaar.

Ik ben veel veranderd. Ik durf meer, ik ben meer creatief en muzikaal geworden. Ik hou echt van muziek. Ik kan echt lekker mezelf zijn. Ik ben heel blij met hoe ik veranderd ben.
Manou

Ik ben blij dat ik geleerd heb om vrienden te maken door er gewoon naartoe te gaan en niet bang te zijn. Ik heb bij rekenen en spelling heel veel van Lotte geleerd. Toen zij uitlegde lette ik op en toen snapte ik het. Van Quinty leerde ik om positief over anderen te denken en ze te respecteren om wie ze zijn.
Noortje

Ik kwam hier eigenlijk elke dag blij uit school. Ik had hier leuke dagen. Het was gezellig, er was ruimte voor grapjes en we aten samen op school. Ik voelde me begrepen op deze school. Het mocht op de manier die bij mij paste. Eigenlijk was er heel veel op deze school wat het fijn voor mij maakte. De technieklessen waren heel erg leuk, vooral toen we appeltaart en koekjes mochten bakken.
Van klasgenoten leerde ik dat ik kan veranderen. Ik kan kiezen hoe ik mij gedraag. Ik vind het fijn dat ik vrienden en vriendinnen kan maken. Zij staan voor mij klaar, komen voor mij op en troosten mij. Dat vind ik heel fijn!
Quinty Blankensteijn

De klassen zijn rustiger en dat vind ik fijn. Er wordt hier anders lesgegeven. Er wordt gekeken naar of het werk bij je past. Als je moeilijker werk nodig hebt krijgt je dat. Het werk wat ik kreeg paste bij wat ik kon. Als ik aangaf wat ik anders wilde werd dat ook voor mij gedaan. Het voelt niet zo streng op deze school en we hadden afspraken in plaats van regels en dat is echt een stuk fijner. Ik weet waarom we dingen zo doen en ben dan eerder geneigd om mee te doen. Er waren veel activiteiten en veel dingen werden spontaan geregeld.
Quinty Boetje

Als er een oplossing nodig is denk ik hier goed over na. Ik ben dan echt aan het denken. Ik bedenk best vaak een goede oplossing. Ik ben wel blij als ik iets heb opgelost. Ik kijk ook naar hoe anderen iets oplossen en of ik daar wat van kan leren. Soms is dat makkelijker of sneller.

Ik kon me echt mezelf voelen. Ik voelde me fijn op deze school. Als er wat is word je snel geholpen of denken ze mee voor een oplossing. Ik voelde me vrij op school en vond het fijn dat we niet werkten met cijfers. Die maken mij gestrest. Het portfolio was fijn voor mij. 
Roma


Het belangrijkste wat ik geleed heb is: eerst nadenken voor ik iets zeg. Eerst flapte ik dingen eruit terwijl dat niet handig was. Dan kwetste ik mensen. Nu doe ik mijn best om dit binnen te houden en niet te doen. Ik heb daardoor veel minder gezeur. Als het belangrijk is om eerlijk te zijn en iets wel te zeggen doe ik dat. Over mezelf leerde ik dat ik wat meer met mezelf bezig moet zijn dan met anderen. Als ik mij steeds met anderen bemoei komt er gezeur. Ik ben blijer als ik meer bij mezelf blijf. Ik hoef mij ook niet meer druk te maken over de problemen van een ander.

Toen ik hoorde dat de school dicht ging door Corona vond ik dat heel jammer. Ik dacht dat alles in 1x in duigen zou vallen, zoals het kamp en de musical. ”Maar juf Willy laat het er niet bij zitten”, dacht ik. Ze heeft altijd aparte oplossingen. De oplossingen zijn goed uitgepakt, want we doen wel een kamp maar dan zonder nachtje en de musical gaat door. Het thuisonderwijs ging wel prima. We zaten thuis wel met veel dicht op elkaar. Het was leuk dat ik altijd naar Piquet kon. Ik heb wel de gezelligheid van school erg gemist. Ik knuffelde juf stiekem voor de AH. Het ging vanzelf. Toen we weer 2 dagen per week naar school mochten vond ik het best spannend. Ik zag de andere helft van de klas niet. Ik miste kinderen van de andere groep. Ik vond het fijn dat ik weer naar school mocht. Nu met z’n allen is het weer veel drukker en vooral ook gezellig. 

Mijn jaar in groep 8 was apart, leuk en geweldig. Het (te) gekste jaar van de basisschool!
Roos

Het belangrijkste wat ik geleerd heb is voor mij niet iets van kennis wat uit een boek komt. Ik denk dan meer aan vriendschappen. Ik ben blij dat ik een goede vriend kan zijn. Ik weet nu dat ik een goede vriend ben. Ik help een ander en ben aardig en behulpzaam.
Als ik iets spannend vind ga ik het gewoon doen, want als ik het een keer gedaan heb weet ik dat het niet zo spannend was. Ik ben dan eigenlijk altijd blij dat ik het toch deed. 

Ik vind dit gewoon een hele fijne school. De kinderen zijn leuk en er wordt niet gepest. De manier waarop we leren is fijn. Ik kon mijn eigen manier kiezen. Ik heb meerdere manieren geleerd waarop ik kan leren en nu weet ik wat bij mij past. Het springen over het touw vind ik wel grappig. Ik geef deze school een 10+!
Sil

Ik ben een goede vriend. Ik help mijn vrienden. We praten wat en spelen met een bal of sporten samen. Ik geef mijn grens aan. Ik geef mijn mening soms uit mezelf en ook als iemand het vraagt. Het Kleurenorkest was voor mij een fijne school. De reistijd die ik elke dag had was de moeite waard. Ik zat in een kleinere klas. Ik kreeg de hulp die ik nodig had. Ik heb veel gehad aan de hulp van juf Liza. Ik vond de gymlessen leuk en de grote lokalen fijn. Ik ben goed in de creatieve vakken en in gym. Bij gym ben ik goed in van alles. Ik doe met alles mee. Ik ben extra goed in de onderdelen van atletiek. Het werpen is mijn beste onderdeel. Van de creatieve vakken ben ik het best in tekenen. De figuren van Disney kan ik goed tekenen. Met mijn tekeningen maak ik andere mensen blij. Ik maak dan echt moeilijke tekeningen met schaduw en diepte.
Sven

Als  iemand een probleem heeft probeer ik te helpen en zoek ik naar een oplossing. Ik weet van tevoren niet of het werkt. Ik probeer het uit. Soms zijn mijn oplossingen goed en werken ze. Als het niet werkt bedenk ik een andere oplossing. Van klasgenoten leerde ik hoe je met je vriendinnen omgaat. Ik kan nu goede afspraken maken. Ik denk er nu ook over na hoe het voor een ander is. Als ik heel druk ben helpt het om dingen op te gaan opruimen. Dan word ik rustiger. Muziek luisteren of even op mijn telefoon zitten helpt ook. Eigenlijk maken alle herinneringen aan Het Kleurenorkest mij blij. Vooral de gezelligheid en de musicals en toneelstukken vond ik leuk en fijn. Ik heb veel lol gehad op school.
Willemijn