Nieuwtjes uit groep 8

'Mijn jaar in groep 8'

Een aantal weken voor het eind van het schooljaar blikken we in groep 8 terug op het samen en alles wat wij daarin samen beleefd hebben. De kinderen schrijven er een opstel over. Gedurende 4-5 weken komt er elke week een deel bij. We nemen jullie mee in de belevenissen van Annemijn Kuppers.

Mijn jaar in groep 8

Ik vond groep 8 een een super leuk jaar we hebben van alles gedaan mini musicals, kerst stukjes maken, KGT, EHBO week, kanoën, sponsorloop, roefeldag............ en ga zo maar door. Ook de normale school dagen waren zeker niet saai altijd was het wel gezellig en maakte we er wat van me z’n allen. Ik vond het werk in groep 8 ook heel fijn. De weektaak was heel duidelijk en fijn en er zaten ook leuke opdrachten in. Het was jammer dat onze juf er tijdelijk niet was en door corona waren we natuurlijk ook al een tijdje niet meer op school wat helaas niet anders kon, wat jammer is voor het laatste jaar voor groep 8, maar gelukkig kunnen we weer naar school . We gaan er nu extra van genieten en gaan we een super leuke, toffe en mooie musical neer zetten. Ik vond groep 8 een te gek jaar!

Sinterklaas op school
Op donderdag 28 december begon het Sinterklaas feest voor ons op school. Op die dag mochten we ons schoen zetten. En de volgende dag zat er iets in, je raadt nooit wat er in zat .........een mini musical. Dat hadden we natuurlijk niet verwacht, super leuk ! We hadden niet meer heel veel dagen om het te oefenen dus gingen we ook snel aan de gang. We kenden ons tekst heel snel uit ons hoofd dus dat was natuurlijk super fijn. Op woensdag 4 december deden we de musical voor de school en ouders en wat was dat leuk , bij het liedje hadden we zelfs nog een dansje bedacht. Op donderdag 5 december was het zo ver, de Surprises waar iedereen al lang mee bezig was! Iedereen had een paar weken van tevoren een lootje getrokken, ik had onze stage juf Leonie, iedereen had prachtige dingen gemaakt en soms ook echt dingen wat bij iemand past, nog leuker dus. Luke had mij getrokken ik had een Gucci tasje gekregen wat super gaaf gemaakt was, en zelfs nog leuke cadeautjes er bij ook. Sinterklaas kwam die dag ook bij ons op school met z’n 4 Pieten. En zelfs aan het einde van de dag mochten wij ook nog naar Sinterklaas waar we ook nog een keer de route van Sinterklaas gingen spelen waar zelfs ook de Pieten een beetje ontroerd werden, hoe gaaf is dat, dan dat jij op het podium staat. En ook Sinterklaas was een super leuk.

Kerst
Kerst vind ik een hele leuke tijd in het jaar. Op dinsdag 17 december gingen we kerstukjes maken wat natuurlijk super leuk was. We hadden ook een super lieve hulp die ook alles wat leuk was voor in een kerst stukje mee had. Natuurlijk moest je zelf ook niet iets mee nemen om het kerst stukje in te doen, er waren hele mooie spullen zoals mooie takken, bladeren en versiering om je kerst stukje nog mooier te maken. Er werden hele mooie kerststukjes gemaakt, en het was zeker weten een leuke ochtend! ‘s Avonds hadden we het kerstdiner. Iedereen had heerlijke hapjes mee, de ene had een cake mee de ander worstenbroodjes weer een ander had pannenkoeken mee en zo ging het maar door. En wat zag iedereen er mooi uit!De klas was heel gezellig, de lichtjes aan, kerstboom in de klas, leuke foto’s .... wat wil je nog meer. Ook dit was een hele leuke en gezellige avond. De volgende ochtend gingen we naar De Cameren om een kerst concert te geven, waar we al lang mee bezig waren geweest. We hadden allemaal leuke liedjes ingestudeerd, soms met ze alleen en soms alleen. Wat vonden de mensen het leuk. Als ze een liedje kenden gingen ze mee zingen, hoe leuk is dat! Toen we klaar waren met de liedjes hadden we ook nog voor iedereen een kaart gemaakt om ze een fijne kerst te wensen. Ik, en volgens mij meerdere kinderen uit de klas en de mensen bij De Cameren, vonden het volgens mij super leuk! Ik vond kerst op school een hele leuke tijd, zeker weer dagen om met veel plezier op terug te kijken.

Kanoën op ’t Stet

Het schooljaar was nog maar net begonnen en al heel snel gingen we op woensdag 28 augustus kanoën op ‘t Stet. En wat was dat leuk, gelukkig hadden we heel mooi weer en het was zeker niet te koud, waardoor we ook heel makkelijk op de fiets konden en ver was het ook niet. We gingen in twee groepen kanoën, als je niet op het water was, dan waren er veel andere dingen te doen. Er was een groot grasveld aanwezig waar we natuurlijk veel op konden doen, tekenen, spelen en zonnen. Ook gingen we met z’n allen een groepsspel doen. Op het water was ook heel leuk, je zag bijvoorbeeld aan de ene kant een hele groep met koeien wat natuurlijk heel grappig was om te zien, en aan de andere kant weer een heel groot weiland, ook gingen we spelletjes met de kano’s doen, over de kano’s proberen te lopen, en bleef je droog ? Het was zeker een hele leuke ochtend een dag om op terug te kijken !

ICE-games

Op maandag 6 januari om 8:30 gingen we naar de Meent om verschillende ice games te doen. We gingen in de auto en het was prachtig weer om te gaan schaatsen, toen we daar aan kwamen kregen we eerst een korte uitleg over hoe het hier allemaal ging en wat we precies gingen doen. Daarna mochten we de schaatsen aan doen en naar hal waar we de ice games gingen doen. We waren met meerdere groepen, groep 7 van onze school was er ook gezellig. Toen we de schaatsen aan hadden gaf die meneer nog een uitleg over de games hoe het allemaal precies werkte, en daarna mochten we het ijs op. Ik had al een tijdje niet geschaatst dus moest wel even wennen maar daarna ging het wel weer gelukkig. Ijshockey, ijsfietsen, een spel met afval, rekken om je aan vast te houden en nog veel meer. Later ging ook de buitenbaan open, wat wij als klas heel leuk vonden, en konden we lekker vrij schaatsen en hoe hard je dan ook maar wilde! Om 11 uur gingen we weer terug naar school toe en wat had ik genoten van de ice-games en het vrij schaatsen!

Rabo AZ Foodtour

Ik vond de Rabo AZ foodtour heel leuk.

We gingen allemaal dingen bespreken en bekijken hoe dat nou precies zat, de Rabo AZ foodtour ging over gezond eten en kijken wat je nou precies eet. Ook gingen we verschillende filmpjes maken, de eerst keer gingen we ons allemaal even voorstellen en onze sporten vertellen, daarna gingen we het ook over allemaal anderen dingen hebben. Ook gingen we koken, wat ook heel leuk was, en wat we ook uiteraard hebben gefilmd.We gingen chocolade-ijs maken, smoothie, en een wrap met kip en ei en natuurlijk allemaal gezond en heel lekker. Ook hebben we allemaal verschillende filmpjes bekeken en gingen ze uitleggen hoe dat nou zat. De ene keer ging het over streekproducten en zo had je in elk een ander onderwerp. Helaas hebben we de AZ foodtour door corona niet af kunnen maken maar het deel dat we hebben gedaan vond ik heel leuk !!!

Textiel project
Op vrijdag 10 januari om 13:00 hadden we ons 1e textiel les. De eerste les kregen we een korte presentatie wat je allemaal met stof kan maken, en hoe het gemaakt wordt.Daarna gingen we een schets maken van wat we precies wilden maken en of dat allemaal ging lukken. Als de schets af was gingen we naar de aula waar alle stofjes lagen, er lag van alles, alle kleuren maten wat je waar wilde hebben. Ik ging zelf een slinger maken, dat had ik al een keer eerder gemaakt dus ik wist precies wat ik allemaal moest doen. De ene ging een trui maken, weer een ander ging een rok maken, breien, broek, scrunchies, kussensloop............ en nog veel meer. Dit lukte allemaal niet in 1 dag. Nee, we hadden 3 lessen, de 2 de les kwam de oma van Quinty Boetje nog heel lief helpen, en de moeder van juf Willy met de naaimachine, wat natuurlijk voor sommige dingen heel fijn was. En wat ook heel fijn was, dat Kiana haar eigen naaimachine mee had en waar wij ook heel lief gebruik van mochten maken. En voor dat je het wist was het alweer de laatste les van het project, iedereen had hele mooie dingen gemaakt en wat had iedereen zijn best gedaan !

Hvc Alkmaar
Op dinsdag 3 september om 9:30 stonden we er dan, bij de Huis Vuil Centrale. Want we kregen een rondleiding door het gebouw wat natuurlijk super gaaf is want normaal rij je er alleen maar langs en nu stond je daar gewoon binnen! Als eerst kregen we een microfoontje om iedereen goed te verstaan en daarna een helm want stel je voor dat er iets op je hoofd valt, ja dan is de lol er snel af! Eerst gingen we allemaal trappen lopen toen we eenmaal boven waren kwamen we bij een hele grote haard waar het vuil verbrand werd en overal waar we stonden kregen we een stukje informatie wat er op die plek gebeurd en hoe dat daar dan precies terecht kwam. Het is eigenlijk best gek iets wat jij een dag daarvoor hebt weg hebt gegooid kan daar liggen! Niet op alle plekken rook het lekker nou ja dat is eigenlijk ook best logisch, al het vuil wat bij elkaar komt. We kwamen op allerlei plekken waar de auto’s binnen komen, waar de pauzes zijn, waar alles bestuurd wordt enz. Eigenlijk is het gebouw nog veel groter als dat je maar van buiten ziet. Ik vond dit een leuk uitje om ook een keer me te maken en ook best wel weer gek dat je het vuil even later daar in de bak zit !

Zelfstandig werk
Ik vond het zelfstandig werk heel fijn in groep acht, er zaten leuke opdrachten in en opdrachten waar je meer uitdaging in moest zoeken. Ook als je zelfstandig aan het werk ging moest je plannen aan het begin van het jaar hadden we allemaal een mooie agenda gekregen, ook hadden we dit jaar meer huiswerk als in anderen jaren we hadden nu bevoordeeld elke vrijdag een Engelse toets, dan kregen we allemaal woordjes mee naar huis en die moesten we uit ons hoofd leren, de ene keer ging het over de woonkamer, dieren, kleuren en noem zo maar op. Voor me huiswerk dat ik op dat moment had ging ik er ook goed voor leren en natuurlijk ging dat de ene keer beter als de anderen keer. Ik heb het zelfstandig werken in groep 8 goed ervaren en ik hoop dat dat op de middelbare school net zo goed gaat.

Mini musicals
De minimusicals, dan zou je denken een mini musical je doet toch gewoon een eind musical ? Nee, wij deden meerdere musicals de eerste musical was WvA Airlines (wij vliegen anders). We deden de musical met de helft van de klas en de andere helft ging weer een andere musical doen. WVA Airlines vond ik een hele leuke musical waar ik ook in speelde, het ging over een vliegtuig wat zou vertrekken en wat niet als gepland ging. Amy speelde een hele bange passier, Ilse & Rosa waren de piloten, Sven die alleen maar lag te slapen, Jarno en Bobbie met de 4 vervelende kinderen, o ja en niet te vergeten de stewardessen die eigenlijk veel liever naar het strand gingen of lekker gingen shoppen, zoals je hoort was het dus een chaos in het vliegtuig. We deden de musical voor de ouders en voor de school want dat is natuurlijk helemaal leuk! En wat was de musical toch gaaf geworden en wat was iedereen goed! Het decor was heel gaaf dus wat wil je nog meer?

De 2 de musical was Bandenspanning, met de andere helft van de klas. Daar speelde ik ook in, en die vond ik ook heel leuk! Die ging over een race maar wat ook niet helemaal goed ging de banden konden niet meer geleverd worden, waardoor de race niet meer door kon gaan. Maar wij als team wilden dat niet en gingen een oplossing bedenken, en uiteindelijk hadden we allemaal voertuigen met allemaal verschillende banden. Nou ja banden, de ene ging met stokken, de ander met skippyballen, ballonnen en weetje wat zo leuk was iedere klas had een voertuig gemaakt: een bus met allemaal handjes er op, een raket, een auto en ga zo maar door..............Uiteindelijk kwam alles weer goed en kon de race toch doorgaan maar dan met iets anderen banden! En hier was het decor ook heel gaaf: stoplichten, banden, een zebrapad, pionnen, alles was er om een echte race neer te zetten. Ik vond deze mini musicals heel leuk en nu gaan we nog een leuke eindmusical met z’n allen neerzetten.

Verjaardag voor juf
Op 1 december was onze juf jarig, dat was op een zondag maar ja dat mochten we niet laten gaan. Dus hadden we het op maandag 2 december het gevierd, We hadden allemaal dingen georganiseerd ballonnen, taart, koekjes, party poppers, muziek, tekeningen, cadeautjes, limonadefontijn en zelfs een eigen liedje geschreven over juf Willy, met dat liedje hadden we wel een beetje hulp van de invaller juf Marieke, en zelfs nog op het liedje die juf heel leuk vind ook (Better when I’m dancin). We hadden allemaal taken: Quinty Bl. had de koekjes mee, Amy, Bobbie & Willemijn hadden de taart gemaakt en heel mooi versierd in het teken van juf, Bobbie had nog een limonade fontein mee, Roma had de muziek geregeld, Luke, Roma & Jonah hadden party poppers mee. Ik en Roma hadden ballonnen mee, en iedereen had natuurlijk nog een mooie tekening gemaakt en zo had iedereen een taak. Juf en wij als klas hadden enorm genoten van deze dag en het was zeker een geslaagd feestje!

Roefeldag
En toen was de dag, op donderdag 17 oktober, gingen we langs verschillende bedrijven waar we allemaal naar uit keken. We gingen op de fiets naar Conquista waar we gingen verzamelen. Daar kregen we wat drinken en een snoepje toen gingen we naar de verschillende bedrijven toe. Ik en mijn groepje (Amy, Quinty Bl, Ilse) gingen naar de AH, GP Groot en Eet Bar Lekker, bij de Albert Heijn gingen we wat lekkers maken en kregen we een rondleiding en mochten we even achter de kassa zitten. Hoe cool is dat? Bij GP groot gingen we ook verschillende dingen doen, eerst kregen we een korte uitleg en gingen we in groepjes van 2 dingen doen, ik zat samen met Amy. Het eerste wat wij gingen doen was met een VR-bril, wat heel gaaf was, je zag dingen hoe ze het later wilden hebben. Het andere spel was dat je op een hijskraan mocht zitten en dingen oppakken en weer ergens anders neerzetten wat ook heel leuk was, ook hadden we nog een spel met blokken dat je in elkaar mocht zetten, ik vond GP Groot ook een heel leuk deel van de Roefeldag. Het laatste was dat we naar Eet Bar Lekker gingen, wat ook heel leuk was. Eerst kregen we een rondleiding door het restaurant en door de keuken, we konden alles zien! Daarna ging de ene helft van het groepje in het restaurant zitten en de ander ging een cocktail maken voor elkaar, wat heel lekker was en wat er heel leuk uit zag. Voor dat je het wist was de Roefeldag alweer afgelopen !Ook hadden we hele lieve hulp van de oma van Ilse, Gerry, die heel lief overal met ons naar toe fietste !

Halloween
Amy kwam met een super leuk idee om te doen met Halloween wat we nog nooit eerder hadden gedaan, met de klas: nepwonden maken, wat Amy super had geregeld. Ze had alle spullen mee om een gave nepwond te maken op je arm, been of zelfs op je hoofd. Ze waren super gaaf geworden en ook best een uitdaging want blijft die wond plakken? Later hadden we ook nog schmink erop gedaan, of nepbloed of zelf een nietje waardoor het wondeffect nog groter wordt! Ook hadden we nog een feest op school waar iedereen op zijn engst en leukst naar school toe mag komen. Ik en nog een paar meiden waren verkleed als stoere jongens. Wij hadden allemaal een beetje onze kleding op elkaar afgestemd en nepwonden gemaakt. Iedereen was heel leuk verkleed in het teken van Halloween, en wat was het idee van Amy toch leuk!

Musical verboden te voeren
We keken er al het hele jaar naar uit en zagen het al meerdere jaren voor bij komen: DE MUSICAL. Wij mochten zelf onze musical uitkiezen wat natuurlijk super leuk is, het was nog best wel een dingetje, welke musical wordt het dan? Verboden te voeren of junglebeat, uiteindelijk gingen we stemmen en kwam er toch Verboden te voeren uit, maar spannend was het wel!

Nu zijn we een paar maanden verder en komt de musical al dichter bij, decor is af, spullen worden geregeld, kleding, alles om een prefecte musical neer te zetten! Teksten, liedjes en dansjes alles gaat super goed. Laatst waren we zelfs nog op het NOS jeugdjournaal, met het liedje Vlieg er vandoor, hoe gaaf is dat!!! De musical gaat super hard en gaat heel gaaf, leuk en mooi worden. En voor dat je het weet vliegen we al weer uit !

Overstappen VO
Op zondag 1 maart was het zo ver, ik ging me inschrijven op de Adriaan Roland Holstschool in Bergen. Ik keek er enorm naar uit en nu nog steeds. Volgend jaar zit je niet meer steeds in hetzelfde lokaal en niet meer steeds de zelfde juf of meester, daar gaat het net allemaal even anders. Ik heb er heel veel zin in, nieuwe school, nieuwe kinderen, nieuwe docenten, cijfers. Ik ben er klaar voor maar eerst gaan we nog een te gekke afsluiting doen in groep 8.

EHBO Week
Op maandag 4 november begon de EHBO week voor ons. We gingen allemaal nieuwe dingen leren, om mensen zo snel en zo veilig mogelijk te helpen. Er stonden allemaal lieve vrijwilligers en ouders klaar om ons te helpen, nepwonden, verbinden, stabiele zijligging, verslikking enz. Je deed het er allemaal. In het begin gingen we uit een boek lezen van EHBO waar je al heel veel uithaalde en toen de week echt begon dat je het meeste al wist.

Carnaval
Met carnaval waren we sommige heel leuk verkleed en hadden we ‘s middags KGT wat altijd heel leuk is. Iedereen heeft altijd wat leuks ingestudeerd, soms hele klassen en soms een groepje met kinderen, dansen, zingen of acteren. Het kan allemaal bij KGT. KGT hadden we niet alleen met carnaval dat hadden we vaker in het jaar wat natuurlijk altijd een hele leuke activiteit was in de middag. En ook carnaval was een super geslaagde en gezellige dag !

Bezoek VO
Best gek om dan door zo’n gang ineens te lopen en dan te beseffen dat jij dan misschien daar over een jaar ook wel loopt. We hebben heel veel scholen bekeken: PCC Heiloo, Clusius Castricum, Bonhoeffer, Jac. P. Thijsse en dan had je misschien ook nog wel zelf naar scholen gekeken. Op scholen bezoek vond ik heel leuk en ook heel leerzaam want ja hoe gaat dat daar dan op een school. Vaak hadden we kleine minilesjes en nog een rondleiding, ik vond de bezoeken heel leuk en ben heel benieuwd hoe het straks allemaal gaat.

Groep 8 was een te gek jaar, en gaan er nu nog een paar te gekke dagen van maken, groep 8 is zeker een jaar om nooit meer te vergeten !!!

 Annemijn Kuppers