Nieuwtjes uit groep 8

-de eerste weken-

We zitten al in de 3e week van het nieuwe schooljaar. Hoe zijn we gestart in groep 8? De eerste schooldag begonnen we met het spel ”De wind waait voor...”. Je kon dan iets opnoemen wat je meegemaakt had in de vakantie. Alle kinderen die dat ook meegemaakt hadden wisselden van stoel. Zo ontdekten we wat iedereen in de vakantie had meegemaakt. 

Doordat ik wat meer rust moet nemen om te genezen van mijn aangezichtsverlamming hebben we invallers ter ondersteuning in groep 8. Juf Carolien en meester Stephan zijn de extra vaste gezichten in de groep. We zijn blij dat het zo goed geregeld kon worden door stichting Blosse. Juf Carolien en meester Stephan passen goed bij de manier waarop wij op Het Kleurenorkest werken en hebben het naar hun zin bij ons op school.

Eigenlijk zijn we al echt lekker aan het werk in groep 8. We werken allemaal aan onze eigen doelen van spelling op Taalblobs en leren ondertussen ook nieuwe spellingcategorieën. Er wordt op 3 verschillende niveaus in 3 verschillende werkboeken gewerkt. In groep 8 zitten echt harde werkers. Dit maakt veel mogelijk. Er kan instructie gegeven worden aan een kleine groep terwijl de rest zelf verder werkt en zo wisselen de instructiegroepen elkaar af. Ook juf Mylène en juf Liza zijn veel te zien in onze groep. Zij zorgen voor extra ondersteuning. Ons RT-rooster draait al volledig. De juffen halen kleine groepjes kinderen op om mee te werken. Er is ondersteuning voor spelling, rekenen, lezen en begrijpend lezen. We zien dat de kanjers van groep 8 al echt handig zijn. De groepjes lopen in en uit en eigenlijk merk je er weinig van, want er wordt meteen weer doorgewerkt in de klas. Wat is dit fijn en wat kan iedereen zo veel leren. Ook onze rekentoppers breken hun gedachten al over extra uitdagende sommen. Zij werken in een speciaal werkboek. Instructie van de gewone les volgen zij alleen wanneer zij dat nodig hebben. Dit bepalen ze zelf.

Om de groep zo aan het begin van het schooljaar opnieuw vorm te geven doen we verschillende activiteiten. We hebben het Geluksspel gespeeld. Hierbij gooien we met een speciale bal naar elkaar en de manier waarop je hem vangt bepaalt welke kaart je mag pakken. Het spel is gebaseerd op de 7 lessen in geluk van de Gelukskoffer; Wat is Geluk, Positief denken, Dankbaarheid, Talenten, Zelfvertrouwen, Toekomstdromen en Geluk doorgeven. Zo delen de kinderen van alles met elkaar. Naast het Geluksspel speelden we ook het Complimentenspel, wat we van juf Els gekregen hebben bij haar afscheid. Het doosje zit vol kaartjes met complimenten. De kinderen delen de complimenten op verschillende manieren aan elkaar en zelfs aan de hele klas uit. Dit soort spellen zorgen voor stralende gezichten en steeds wat meer zelfvertrouwen. Ook zijn we veel met elkaar in gesprek. Elk kind vertelt in een startgesprekje wat zijn/haar doel is in groep 8 en waar hij/zij wat hulp van de leerkracht wenst. Wat gaan de kinderen anders doen dan eerder? En wat werkte zo goed dat er meer van gedaan gaat worden? We moeten natuurlijk ook nog een beetje aan elkaar wennen. We spreken naar elkaar uit op welke manier we het fijn vinden gaan en waarom dat zo is. Zo komen we elke dag tot een nog fijner samenwerken in groep 8. De dag start met een inspiratie filmpje. Een filmpje wat ons aan het denken zet. Wat zien, horen en voelen we wanneer we naar zo’n filmpje kijken? Welke gedachten komen er bij je op? En wat zou de boodschap kunnen zijn? Wat leren wij hier weer van? Het is een fijn begin van de dag.

We zijn ook bezig geweest met de verschillende schoolvakken. Bij natuur en techniek leerden we hoe dieren zich aanpassen aan hun omgeving. We hebben een favoriet dier opgezocht en weetjes bij de afbeelding van het dier opgeschreven. Ben je benieuwd? Ze zijn te vinden voor de ramen van groep 8. We hebben een drakenoog gemaakt met pastelkrijt. Ieder deed dit op zijn eigen manier. Wat een gave resultaten zijn er nu te zien! Veel kinderen waren trots op wat zij gemaakt hadden. We zijn deze week begonnen met het maken van tipitentjes. Alle 28 tentjes bij elkaar vormen straks een mooi dorp. De gymlessen blijven favoriet. We gymmen nu even in vaste groepjes. Dit geeft wat meer rust en zo komen we echt aan bewegen toe. Wanneer we weer wat meer aan elkaar gewend zijn en onderling wat meer rust hebben gevonden kunnen we weer wekelijks in verschillende groepjes gymmen. Voor nu staat het bewegen voorop. We hebben ook de verkiezing voor de leerlingenraad gehad. Er waren 12 kinderen de zichzelf verkiesbaar stelden. We kozen ervoor om kinderen die thuis waren ook mee te kunnen laten doen door een filmpje in te sturen. Eelke maakte gebruik van deze mogelijkheid. En hij werd gekozen! Eelke en Senna zijn de vertegenwoordiging uit groep 8 voor dit schooljaar.

Jullie lezen het al.... we maken heel veel mee! We zijn heerlijk aan het werk. Ik geniet van 28 unieke, mooie en bijzondere persoonlijkheden die ik dit jaar nog veel beter mag leren kennen. Samen groeien we. Dit begin belooft veel moois.

Complimentenspel Complimentenspel
Geluksspel Geluksspel
IMG_9757 IMG_9757