Nieuws uit groep 8

-de 4e week-

Er is weer een week voorbij. Deze week begon met een goed bezochte informatie-avond. Fijn dat we dit op een veilige manier mogelijk konden maken. Elkaar even kunnen zien en voorstellen maakt dat er meer verbinding wordt gevoeld. Leuk om te zien wie de ouders van welk kind zijn. De herkenning was er in de gezichten, de stem of de beweging.

Deze week zijn we in groep 8 bezig geweest met het afmaken van onze tipitentjes. Het lijkt een beetje een projectje te worden. Er kwam een idee om ook totempalen te maken van klei. Door middel van een PowerPoint Presentie zijn de kinderen meer te weten gekomen over de betekenis van de totempaal, de manier waarop hij gemaakt werd en de reden van het maken van een totempaal. De eerste totempalen zijn al klaar. De volgende stap is het schilderen van de totempalen.

We zijn al een paar weken bezig met tutorlezen. We doen dit samen met de kinderen van groep 4. Wat zijn de kinderen van groep 8 goede tutors. Voor de leerkrachten is het genieten om te zien hoe de kinderen van groep 8 de jongere kinderen begeleiden. Er zijn zoveel motiverende en positieve woorden te horen. De kinderen leren van en met elkaar.

Met aardrijkskunde leren we meer over de wereld en nu specifiek over het werelddeel Afrika. Eerst leerden we over de dieren die er leven en deze week leerden we over de bodemschatten, de grondstoffen van Afrika. Volgende week leren we Afrikaans dansen.

We zijn gestart met het werken met de agenda. Nog niet helemaal echt maar we hebben al wat activiteiten kunnen invullen. Het gaat dan om de verjaardagen, Kleuren got talent, uitjes/excursies en de afgesproken data voor de leerlingenraad.

Deze week hadden we ook het eerste dictee van Engelse of Spaanse woorden. Het doel is om te leren leren. De kinderen ontdekken welke leerstijl bij ze past en hoeveel tijd zij nodig hebben om iets uit hun hoofd te leren. De kinderen die thuis al tweetaling opgevoed zijn (Engels en Nederlands) leren Spaanse woorden zodat zij ook de kans hebben om te leren leren. Binnenkort gaan we dezelfde leerontdekkingen doen bij het leren van de topo van de wereld.

We hebben gesproken over de cirkel van invloed. We leren namelijk dingen die de kinderen raken. Het gaat dan bijvoorbeeld om onderwerpen als armoede, angst, discriminatie. Waar heb je wel invloed op en kun je iets of kun je zorgen voor verandering en wat ligt buiten jouw cirkel van invloed? En hoe ga je daar dan mee om? Het is mooi om hierbij van elkaar te horen hoe dit gedaan wordt. Zo komen we op nieuwe ideeën die uitgeprobeerd kunnen worden en kunnen we van elkaar leren.

We zingen vaak. Deze week oefenden we het lied ”En toen” van kinderen voor kinderen die speciaal voor de Kinderboekenweek geschreven is. De één zingt en de ander swingt er ook al bij. Durft iedereen zich al echt te laten gaan? Nee, nog niet. Wat is dan het ergste wat er kan gebeuren? Eigenlijk niks. Dus de volgende keer doe ik ook mijn ding! En dat gebeurde meteen de volgende dag al. We hebben ook een liedje over de vikingen geleerd. Razendsnel pakken de kinderen de melodie en tekst op. 

Onze klas gaat er ook steeds gezelliger uitzien. Drie kanjers van moeders hebben voor ons de oranje muur mooi blauw geverfd. Wat zijn we hier blij mee! Veel kinderen vinden dat de blauwe kleur een fijner gevoel geeft en dat het er rustiger uit ziet. We zijn de moeders dankbaar voor het klaren van deze klus! Op de ramen hangen de tekeningen van onze verjaardagskalender. Het is steeds meer echt het lokaal van groep 8.

 

IMG_9899 IMG_9899
IMG_9900 IMG_9900
IMG_9749 IMG_9749