Nieuws uit groep 8

Vorige week vrijdag kreeg groep 8 een gastles van Nils van Bureau Halt. Deze les ging over online veiligheid. Eerst is herhaald waar Bureau Halt voor staat en hoe zij werken. De kinderen hadden dit heel goed onthouden van de lessen van vorig schooljaar. We hebben daarna de “Zaak X” bekeken. Het ging over het hacken van de laptop van een leerkracht en hoe daar in de klassenapp op gereageerd werd. Er was ruimte voor de kinderen om aan te geven hoe zij zouden reageren en waarom. Er werd ook gekeken naar de gevolgen die jouw reactie kunnen veroorzaken. Naast dit onderwerp is er gesproken over digitaal pesten, de zogenaamde geldezels en het gebruik van wachtwoorden. Er is geleerd hoe je hier handig mee om kunt gaan en wat de risico’s zijn. Een leerzame en zinvolle les dus! Nils komt later in het schooljaar nog een andere les geven.

Deze week hebben we heel veel van de theorie van EHBO geleerd. We lezen samen in het Oranje kruis jeugdboekje en kijken er bijpassende filmpjes bij op Schooltv. Ook praten we er veel over. De kinderen zitten vol verhalen. Alles wat we leren herhalen we vaak zodat we het goed kunnen onthouden. Volgende week is onze praktijkweek. Vrijwilligers van EHBO-vereniging Castricum komen ons dan alles leren in de praktijk. We leren dan verschillende verbanden aanleggen, reanimeren en beademen en zelfs de AED leren we gebruiken. Het wordt nog veiliger op school dus!

Vorige week hadden we de eerste echte weektaak met huiswerk. De weektaak is voor elk kind precies op maat gemaakt in hoeveelheid en niveau. Gebruik je alle tijd die je voor zelfstandig werk krijgt goed en stel je op tijd je vragen? Dan gaat het lukken om zonder huiswerk het weekend in te gaan. Doe je dit anders, dan kan het zijn dat je werk gaat afmaken in het weekend. Veel kinderen was het al gelukt om al het werk af te maken op school. We hadden op vrijdag een weektaakcheck. Iedereen ging voor zichzelf na welke taken wel en niet af waren. We bespraken hoe het kwam dat het gelukt was. Wat was er handig? Was dat de planning, de inzet, het doorzettingsvermogen en zijn alle vragen op tijd gesteld? En ook wanneer het werk niet af was is er nagegaan wat hier de reden van was. Iedereen ging daarom ook oké naar huis. Het was logisch dat het werk mee naar huis ging. We groeien echt enorm in korte tijd.

Ons doel om liefdevol en gezellig samen 1 groep te zijn gaat ook lekker. Er is meer interesse in elkaar. We hebben elkaar verteld wat we meegemaakt hebben in de herfstvakantie. Kinderen helpen elkaar bij het opruimen en de slingers voor de verjaardagen worden ’s morgens opgehangen. We merken dat er meer gezelligheid is en dat gedoe sneller opgelost is en ook minder voorkomt. Natuurlijk zijn er nog genoeg leer- en oefenmomenten. Elke keer komen we weer een stapje verder.

Deze week was de eerste Kleuren Got Talent. De kinderen van groep 8 mogen dan presenteren en het licht en geluid regelen. Er is enorm veel animo om dit te mogen doen. Voor sommige kinderen is dit ook echt een doel om aan te werken: jezelf nog meer laten zien en horen! We hebben op woensdag een voorronde gedaan voor het optreden van onze klas. Er waren 2 dansen geoefend de afgelopen weken. Het dansje van Lile, Sophie en Billie mocht vrijdag nog een keer vertoond worden. Julia en Luna waren deze week presentatoren.

Bij de gym deden we deze week de Shuttle Run Test (piepjestest); voor sommige kinderen te gek en anderen houden er niet van. Dit was de eerste keer dit schooljaar. Het was een mooi meetmoment om de volgende keer te kunnen verbeteren. Ook speelden we net als vorige keer ”doorschuiftrefbal”. Dit is een spel waarbij samenwerken belangrijk is. Ballen vangen, gooien, ontwijken en overspelen maakt dat je steeds verder in het spel komt. Het was leuk om te zien dat het samenspelen en overspelen steeds beter lukte. Ook het omgaan met winnen en verliezen wordt zo volop geoefend.

Het was een beetje een feestweek in groep 8. We vierden de verjaardagen van Mirte, Emma en Lile. Ook hebben we deze week cakejes gebakken in de nieuwe keuken van de BSO. Meester Jochem is met 2 groepjes aan het werk geweest en de cakejes waren erg goed gelukt. Iedereen heeft zelf zijn cakeje versierd en daarna lekker gesmuld.

We hebben ook ansichtkaarten gemaakt. We gebruiken ze om mensen te feliciteren, beterschap te wensen en te bedanken. Op het internet deden veel kinderen ideeën op. We vinden het fijn om aan een ander te denken en dit te laten weten door een kaartje te sturen of te geven. De voorraad kaarten is weer lekker aangevuld.

Juf heeft bioscoopkaartjes voor de hele klas gewonnen! We mogen naar de film De Schooltuin. Het is een film gedraaid door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. Eigenlijk draaide de film alleen in bioscopen ver weg. We willen op de fiets naar de bioscoop en daarom hebben we Vue in Alkmaar gemaild en gevraagd of zij de film voor ons konden regelen. Dat kan! In november gaan we de film bekijken. We leerden meteen weer denken in oplossingen en mogelijkheden. Vragen kan altijd!

IMG_1380 IMG_1380
IMG_1378 IMG_1378
IMG_1314 IMG_1314
IMG_1312 IMG_1312
IMG_1384 IMG_1384
IMG_1383 IMG_1383
IMG_1382 IMG_1382
IMG_1381 IMG_1381