Nieuws uit groep 8

Vrijdag was de mooiste dag van de week in groep 8. En dat was niet alleen omdat Wiebe zijn 12e verjaardag in de klas vierde, maar juist ook omdat we op deze dag eindelijk weer bijna compleet waren in de klas. Van dinsdag t/m donderdag was een deel van de klas op school en werkte een deel van de klas thuis. Dit was weer een andere manier van werken dan we eerder meemaakten. We deden daardoor nieuwe ontdekkingen. De thuiswerkers konden met veel lessen meedoen door in te loggen in Meet. Zo waren zij erbij bij het voorlezen, de presentaties, instructie van Meesterwerk rekenen, instructie van werkwoordspelling, een les van natuur en techniek en het aanleren van een dans van de musical. Dat laatste was geen succes. De verbinding is dan gewoon niet goed genoeg om het te kunnen volgen. Hier hebben we van geleerd en dit zouden we een volgende keer kunnen oplossen door een filmpje te uploaden. Bij de andere online momenten werkte het heel goed en fijn. Er was op deze manier toch verbondenheid doordat we elkaar konden zie en horen. Online kun je ook je handopsteken. Bij presentaties werden er door de kinderen thuis ook vragen gesteld en tips en tops gegeven. Sophie en Julia deden een presentatie over de Titanic en deden deze live in de klas en tegelijkertijd online voor de kinderen thuis. Multitasken en taken verdelen is goed geoefend in groep 8 deze week. We zijn het er met z’n alleen over eens dat samen op school werken het allerfijnst is. 

Adrie gaf een presentatie over de caravan. Hij vertelde ons alles van de geschiedenis van de eerste caravan tot aan de caravans van nu. Hij had een leuk filmpje van het Klokhuis toegevoegd, waarin uitgelegd werd hoe caravans gebouwd worden. Luuk deed een presentatie over roofvogels. Luuk is gek op de natuur en kon alles wat hij wist, opgezocht en geleerd had goed overbrengen op de klas. Hij kreeg prachtige complimenten waarin aangeven werd dat iedereen nieuwe informatie van hem geleerd had en dat hij interessante informatie vertelde.

We hebben deze week een oefenboekje van de IEP-toets gemaakt. We doen dit om alvast gewend te raken aan hoe de toets opgebouwd is, hoe de antwoorden ingevuld en verbeterd moeten worden en om te wennen aan de vraagstelling. Er is serieus en hard gewerkt. In de toets zitten taken van spelling, werkwoordspelling, begrijpend lezen en rekenen. Naast deze taken is er ook gewerkt aan de gewone taken van de weektaak. We zijn druk met het inoefenen van de werkwoordspelling en doen dit heel precies volgens de denkstappen van de denkstappenkaart en ’t kofschip. Een aantal keer per week maken we 25 opgaven. De kinderen gaan razendsnel vooruit. Ze zetten zich goed in en werken precies. Steeds meer kinderen kunnen zonder instructie aan het werk gaan, omdat zij de taken bijna foutloos maken. De trotse gezichten zijn heerlijk om te zien.

Als de weektaak af is kunnen kinderen zelf kiezen wat ze willen doen. Sommige oefenden deze week hun tekst voor de musical, anderen begonnen al met het leren van de Engelse en Spaanse woordjes voor het dictee van volgende week en weer anderen kozen voor een spelletje. Bart bouwde een grote toren van Kapla en Eelke hielp hem met het laatste stukje, waarbij de toren vastgehouden moest worden. Twee dozen Kapla waren leeg!

Deze week gingen onze inspiratiefilmpjes over het volgen van je droom en dat je je eigen dromen waar kunt maken. Dat kan betekenen dat je de droom of wens van je ouders niet waarmaakt. We bespraken wat de gevolgen zijn van het leven van de droom van een ander of juist het leven van je eigen droom. Ook leerden we dat je kunt kijken naar anderen om te zie hoe zij iets doen of oplossen. Je kunt van een ander leren en zelf die manier ook eens proberen. Hierdoor kun je ook angsten overwinnen. We zagen in een filmpje een vogeltje die voedsel uit zee wilde halen maar erg bang was van de golven. Hij keek naar de krabbetjes en volgden hun voorbeeld door een beetje in te graven in het zand. Het werkte en zorgde voor blijdschap bij het vogeltje. Hij had zijn angst overwonnen en was daarna de beste voedselzoeker van de kolonie en haalde de lekkerste hapjes uit de zee. We genieten elke dag van deze opstart.

Juf Maaike heeft voor groep 8 een prachtig afscheidslied geschreven. Vrijdag leerde zij het de kinderen aan en speelde erbij op haar gitaar. Wat een cadeau voor de klas! We denken dat het een tranentrekker zal zijn en dat de ouders van groep 8 op de afscheidsavond wel wat tissues nodig zullen hebben.

IMG_6315 IMG_6315
IMG_6317 IMG_6317
iep iep