Nieuws uit groep 8

Deze week vertelde 1 van de kinderen hoe weinig weken het schooljaar nog maar duurt. Dat bracht een schok in de klas. Zo weinig?!?! Gaan we al zo snel weg van Het Kleurenorkest? Ja dus! We genieten nu dus extra en nemen ook stap voor stap bewust afscheid van dingen die niet meer terugkomen: het voorgelezen worden in de klas, je verjaardag vieren op school, het oudste zijn, de spelletjes enz.

Doordat groep 8 in quarantaine was hadden we de viering van Pasen op school gemist. Pas deze week waren we weer compleet. We hebben ook deze week gewerkt aan oefenopdrachten van de IEP-eindtoets. We moesten het woord ”chocolade” schrijven en toen bedacht juf dat er nog chocolade voor de klas was. We genoten van heerlijke chocolade eieren die voor ons bewaard waren. We hebben meteen een mooi anker, waardoor we goed onthouden hoe we het woord moeten schrijven. We ontdekten tijdens het oefenen ook dat de kinderen die dyslexie hebben kunnen uitkijken naar de toets. Er kon namelijk veel overgeschreven worden. De toets is zo opgezet dat je bij spelling alleen maar enkele letters hoeft in te vullen en ook veel kunt overschrijven van een woord. Dat geeft een fijn gevoel! We hebben ontdekt dat het helpt bij begrijpend lezen om eerst de vragen te lezen en daarna pas de tekst. Zo ben je al gefocust op dat wat je te weten wilt komen. Nu leken de opdrachten meteen een stuk makkelijker. We weten dat bij begrijpend lezen alle antwoorden in de tekst staan. Vaak kun je van de 4 antwoorden van de meerkeuzevraag er meteen 2 wegstrepen. We ontdekten dus handige tactieken voor het invullen van een toets. 

Eva en Brian hebben meester Hans een tijd geleden gevraagd of er een mogelijkheid was om een bord te plaatsen achter de 2 korven die op het plein gebruikt worden om te basketballen. Meester Hans is  superhandig en heeft dit geregeld. Deze week hebben we samen met meester Hans de paal weer teruggeplaatst op het plein. We moesten eerst met een grondboor het gat open maken en daarna was samenwerking en spierkracht nodig om de paal in het gat te zetten. We zijn meester Hans super dankbaar!

Luna vertelde ons tijdens haar presentatie alles over tamme ratten. Ze heeft er zelf ook 2. Ze wist veel te vertellen over de leeftijd, dracht, soorten en nog meer. We hebben veel van haar mogen leren. Loghan had een presentatie over Apple voorbereid. Hij vond het aan het begin erg spannend om te presenteren en al snel verdwenen de zenuwen en stond hij prachtig te vertellen. Hij krijg veel complimenten. Kinderen gaven aan dat het fijn is om naar hem te luisteren en dat hij veel te vertellen had. Ook werden er bruikbare tips gegeven voor een volgende presentatie. Eelke deed een presentatie over zijn hondje. Hij kon ons veel meer vertellen dan we konden verwachten. Als verrassing kwam Tenzo ook op school. Voor Senna was dit een kans om wat meer te wennen en hondjes en zij durfde Tenzo zelfs te aaien nu. Eelkes presentatie bracht dus meer dan alleen zelf presenteren.

Donderdag bedachten Luuk, Brian en Nika een gymles. Ze hadden veel zin om ”Allesbal” te spelen. Er wordt dan gewerkt in 2 teams en we deden de sporten basketbal, voetbal en hockey. Van tevoren weet je nooit met hoeveel spelers je speelt en welke sport er geroepen wordt. Dat maakt het spannend en leuk!

Het oefenen van de musical gaat met sprongen vooruit. Een aantal kinderen kennen al hun tekst al uit hun hoofd. We proberen dit allemaal zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen zodat het echt acteren kan beginnen. Veel liedjes kennen we al. Juf Maaike heeft er een aantal aangeleerd en veel kinderen oefenden ook via de app of YouTube waardoor het al lukt om alle liedjes op de instrumentale versie te zingen. We hebben nog wel wat tijd nodig om alle teksten helemaal uit ons hoofd te leren. Af en toe halen we nu nog coupletten door elkaar. Steeds meer kinderen nemen kleding en spullen mee voor de musical. Misschien heb je wel kinderen met koffertjes in de hand naar school zien komen. Nee, ze gaan niet op reis samen met juf Willy. We gebruiken ze in de musical. Hoe meer kleding en spullen er zijn hoe echter de musical wordt. Er wordt er uitgekeken naar de oefenmomenten. De meest gestelde vraag in groep 8 is dan ook: ”Gaan we vandaag nog aan de musical?”.

Vrijdag gaf juf Maaike een les bodypercussie, muziek maken met je eigen lichaam. Er werd vooral gebruik gemaakt van klappen en stampen. Juf deed ritmes voor en maakte er een spelletje van. Later mochten de kinderen ook voor de klas zelf een ritme bedenken wat door de klas nageklapt werd.

We sloten we week af met 2 verjaardagen. Luuk en Eelke vierden vrijdag allebei hun feestje op school omdat zij zaterdag jarig zijn. Heerlijk om zo de week af te sluiten!

Op school (en thuis natuurlijk ook) werken we aan de ontwikkeling van de kinderen en een aantal kanjers hebben gekozen voor de training van Playing for success om ook daar aan eigen doelen te werken. Deze week zijn meerdere groepen weer begonnen met de training. Het is leuk om in de klas te horen waar elk kind aan werkt.

Nog een weetje van vorige week: ook Eelke is het gelukt om alle spaarkaarten van Taalblobs spelling te vullen. Natuurlijk ontving ook hij het certificaat van Dr. Livingblob.

IMG_6419 IMG_6419
IMG_6433 IMG_6433
IMG_6432 IMG_6432
IMG_6375 IMG_6375
IMG_6425 IMG_6425