Nieuws uit groep 8

De kinderen van groep 8 hebben nu voor de laatste keer een vakantie waarna ze ook weer terugkomen op de basisschool. De volgende vakantie is namelijk de zomervakantie en daarna gaan ze ieder naar de school van hun keuze. Hier hadden we het donderdagmiddag over. Vervolgens deelden we de plannen voor de meivakantie. De plannen verschillen van logeren, afspreken met vrienden en vriendinnen, er tussenuit gaan naar een huisje, camping enz. tot lekker gamen en buiten spelen. We gaan nu echt de laatste periode in.

Afgelopen dinsdag en woensdag maakten de kinderen de IEP-toets. Op beide dagen werden er vragen beantwoord van begrijpend lezen, rekenen, taal en spelling. De schooladviezen zijn allang gegeven en de eerste brieven van scholen waar onze kinderen aangenomen zijn vallen al op de deurmat en toch moest er een eindtoets gemaakt worden. Deze toets meet wat de onderwijskwaliteit van onze school is. Mocht het resultaat hoger uitvallen dan het gegeven schooladvies dan kan dit naar boven bijgesteld worden. Is het resultaat lager, dan verandert er niks. De meeste kinderen kwamen ontspannen op school en bij een enkeling was er spanning te zien en voelen. Er werd dan nog gehoopt op een hoger advies of het kind wilde aan zichzelf bewijzen dat het gegeven schooladvies echt klopt. Belemmerende gedachtes zijn besproken en even buiten het schoolhek gezet en zelfs op wereldreis gestuurd. Het maken van de IEP-toets vroeg veel tijd en energie. Iedereen heeft zich ontzettend goed ingezet. Er is serieus gewerkt en elk kind heeft alles gegeven. De ”succesfles” en lekkere ”Kanjer” koeken vielen erg in de smaak bij de kinderen. Juf Maaike kwam dinsdag extra om te ondersteunen. Zo hoefden de kinderen niet zo lang te wachten wanneer ze een vraag hadden. Juf Liza ondersteunde de 10 leerlingen met dyslexie die gebruik mochten maken van een audioversie op de laptop. Eind mei worden de toetsresultaten verwacht. We zijn trots op en dankbaar voor de inzet van de kinderen.

Dinsdagmiddag konden we door afwezigheid van andere klassen de hele middag gymmen. Dat was genieten! Woensdag was er echt alleen maar tijd voor de toets en donderdag konden we gaan genieten van wat vrije tijd op school. Er werden spelletjes gespeeld, filmpjes gekeken, tekeningen gemaakt en cadeautjes en briefjes gemaakt voor Moederdag. Elk kind kon zelf bepalen wat hij/zij wilde doen voor Moederdag. Het is geen verplicht ding. De één maakt liever iets thuis of helpt graag thuis ergens mee. De ander schrijft een gedicht of brief en maakt een mooie tekening. Dat de moeders van groep 8 de allerliefste moeders ter wereld zijn heb ik wel gemerkt! De kinderen konden goed benoemen waarom dat zo is en wat ze graag samen met hun moeder doen.

Vorige week kwamen we niet meer toe aan het bakken van een red velvet cake. Alle ingrediënten stonden klaar en er was helaas niet genoeg tijd. Lile maakte de taart thuis in het weekend zelf en gaf aan dat het een makkie was. Donderdag hebben Lars en Lile de cake op school gebakken en hielpen Billie en Brian met de decoratie. Vlak voor het uitgaan van de school konden we nog even smullen. De kinderen zijn heerlijk zelfstandig. Het enige waar mee geholpen wordt is het aanzetten van de oven, die werkt tenslotte overal weer net even anders.

Ook deze week hebben we interessante gesprekken gevoerd. Dit keer naar aanleiding van gebeurtenissen in de klas. We hebben gesproken over seksuele voorkeuren. Weet je dat nu al? Kan het nog veranderen? enz. De kinderen brengen prachtige voorbeelden in. We hebben het gehad over het houden van iemand van hetzelfde of andere geslacht, over transgenders en leeftijdsverschillen. Het is zo fijn dat we van alle onderwerpen voorbeelden van mensen uit de directe omgeving kenden. Het belangrijkste was dat we beseffen dat je niemand kunt veroordelen en vooral dat seksuele voorkeur iets is wat in schelden of boosheid erg ongepast is om te roepen of uiten. Dat je iets vervelend vindt gaan kan en de ander aanvallen op identiteit keuren we af. Van dit soort gesprekken in de groep geniet ik als leerkracht enorm. Kinderen voelen zich vrij om vragen te stellen en verhalen te delen.

De afgelopen weken ging ”Het vrolijk vaginaboekje” en ”Het kleine piemelboekje” rond in groep 8. De veranderingen in het lichaam van de kinderen zijn in volle gang. Het is ook te ruiken als je af en toe de klas in komt (werkzweet hahaha!). De komende weken zal er ook aandacht besteed worden aan de lentekriebels en alle veranderingen op weg naar volwassenheid. Een heel pakket boeken is besteld bij de bibliotheek, zodat de kinderen samen of alleen meer kunnen ontdekken, leren en lezen. Er zullen dan vast weer nieuwe gesprekken ontstaan waar vragen in gesteld gaan worden.

Aan het begin van de week spraken we over kamp. We hoopten allemaal dat we toch echt wel op kamp zouden kunnen gaan dit jaar. Mirte stuurde een mailtje naar Duinrell om te vragen of we daar niet met de klas terecht konden nu het park gesloten was. Alleen onze klas toelaten was natuurlijk een geweldig idee! Senna stuurde een mail naar de Efteling om daar een kamp voor onze klas te regelen. Dit zijn allebei persoonlijk initiatieven die de kinderen ook echt zelf uitvoeren. Wat ben ik dan trots op de durf, de manier van communiceren naar het pretpark, het lef en de uitvoering! De kinderen hebben hun rugzak vol prachtige vaardigheden zitten, waardoor ze prachtige dingen voor zichzelf en anderen kunnen regelen! Gelukkig weten we inmiddels dat ons kamp door zal gaan. We gaan 3 dagen en 2 nachten genieten in het mooie Limmen. Er wordt gewerkt aan een onvergetelijke invulling van de dagen zodat iedereen met veel plezier zal terugkijken op de belevenissen.

Nu is het voor ons allemaal tijd om te genieten van de meivakantie. Na de vakantie werken we verder en staan er weer genoeg leuke en interessante activiteiten op het programma.

Fijne vakantie allemaal!

IMG_6547 IMG_6547
IMG_6545 IMG_6545
IMG_6535 IMG_6535
IMG_6532 IMG_6532