Nieuws uit groep 8

We weten het nu eindelijk zeker: We gaan naar de bioscoop! Juf had in oktober kaartjes gewonnen voor de hele klas. En iedereen weet waarom we nog niet naar de film konden gaan. Nu de bioscopen weer openen kunnen wij gaan genieten van de film Pieter Konijn 2 in bioscoop Corso in Castricum. Volgende week donderdag gaan wij onder schooltijd op de fiets naar Castricum om te genieten van een gave film.

Het hek van de school hangt vol gave gelamineerde tekeningen. Die van groep 8 hangen er ook bij. Het thema was ”Hallo!” en ieder heeft hier iets bij bedacht en 2 verschillende tekeningen gemaakt zodat er bij binnenkomst en vertrek een mooie tekening te zien is. De één tekende uit het hoofd en de ander zocht eerst inspiratie op de laptop. We hebben elkaars tekeningen bekeken en besproken.

Deze vrijdag hadden we het allerlaatste dictee van Engels en Spaans. De één sloot af met nog een 10 of een mooie voldoende en een enkeling kon eindelijk ervaren hoe het is om een onvoldoende te halen. Voor een perfectionist is dat een heel ding. En wat fijn dat dit toch nu gebeurt, zodat de ervaring van het krijgen van een onvoldoende opgedaan is in een veilige omgeving zonder verdere consequenties. Een 4 mag soms ook gevierd worden!

Het Engelse thema over vervoer is deze week afgerond. Er waren vorige week bijzondere voertuigen bedacht en getekend en deze week werd er een reclamefilmpje opgenomen om het vervoersmiddel verkocht te krijgen. Vol enthousiasme is er gewerkt aan het bedenken en opnemen van de reclames, die natuurlijk volledig in het Engels werden gedaan.

We werken nu aan het thema Azië bij aardrijkskunde. We leren meer over de landen, tradities, gebruiken, kenmerken en cultuur van dit bijzondere werelddeel. Het leuke is dat er altijd kinderen zijn die leuke weetjes delen met de klas of er soms zelf zijn geweest en hun ervaringen delen. 

Deze week kwamen de laatste resultaten van de IEP-toets binnen. Voor enkele kinderen is het schooladvies aangepast. Zij kunnen hierdoor op een hoger niveau starten op de school van hun keuze. Één leerling heeft ontdekt dat de gekozen school toch voor haar niet meer als beste keuze voelde. Ook dit konden we nog oplossen en regelen. Fijn dat kinderen goed met elkaar, hun ouders en de leerkracht in gesprek gaan. Het contact met de VO-scholen is zeer goed en fijn. Er wordt daardoor goed naar ons geluisterd en zo krijgen we veel van wat voor onze kinderen belangrijk is voor elkaar. We hopen dat elk kind zo met een goed gevoel de zomervakantie in kan gaan straks en kan uitkijken naar de start op de nieuwe school.

Het decor van de musical is klaar! Er is druk geschilderd en versierd deze week. We gebruiken steeds meer spullen. Het neerzetten en weghalen van het complete decor is elke dag een steeds grotere klus. We hebben een goede taakverdeling, ieder heeft vaste taken en voert deze goed uit. Zo loopt het zo soepel mogelijk en ook redelijk vlot. We houden hierdoor zoveel mogelijk tijd over voor het oefenen. De oproepen op Kwieb voor snoeren, een microfoon en rode knop werden al snel beantwoord. Door ouders is er fijn geholpen. Waar ze precies aan meegeholpen hebben zien zij op 6 juli tijdens de afscheidsavond eindelijk in het echt. Nu is op de foto te zien wat we gemaakt hebben.

We zijn ook de volgende fase ingegaan van het oefenen van de musical. Dit betekent dat we niet meer in de zaal zitten tijdens het oefenen maar dat alle acteurs en de techniek nu in de coulissen zitten. Dit is een grote verandering. Je kunt nu niet meer zien wanneer je aan de beurt bent, je kunt het alleen nog horen. Om 28 kinderen achter en naast het podium een plek te geven vraagt wel wat paswerk. Het is gelukt en de eerste oefenmomenten waren ontzettend goed. Er was veel rust en de voorstelling wordt steeds duidelijker en completer.

Dit jaar hadden we de theatervoorstelling ”Mijn pop huilt ’s nachts” op de planning staan in Geesterhage. Live ging dat niet door. De acteur heeft de voorstelling gefilmd, zodat we hem toch konden zien. Woensdag keken we de voorstelling in de klas. Het thema was Tweede Wereldoorlog. We hebben hier al veel over gehoord, gelezen en gezien. De voorstelling was gebaseerd op een waargebeurd verhaal over het leven van joodse kinderen in Nederland, die in verschillende concentratiekampen terecht zijn gekomen. Wiebe gaf aan dat we ook extra goed op de acteur konden letten om van hem te leren voor onze eigen musical. Tijdens het kijken van de voorstelling was het indrukwekkend stil in de klas. De kinderen gaven aan het eind aan dat ze het een hele goede verteller vonden. Hij kon met zijn stem meerdere personages spelen. Met een kistje dichtbij de camera deed hij heel echt een treinwagon na. Het verhaal vonden de kinderen interessant en indrukwekkend. We hebben dus ook online van deze voorstelling kunnen genieten.

We spraken aan het begin van de week over het naderende afscheid. Niet allen de kinderen van groep 8 nemen afscheid, ook veel gezinnen gaan de school verlaten. Voor sommige ouders gaat hun eerste kind nu naar het VO en voor anderen de middelste of laatste. Bij iedereen gebeurt er wat. Voor sommige kinderen kwam het besef nu plotseling hard aan. Het doet dan veel en maakt moe en verward. Om even bij te kunnen tanken, voorbereiden op het afscheid en te verwerken was er soms iemand een dagje afwezig. Ook dit is onderdeel van groep 8. De laatste weken zijn extra intens. Leuk is om te zien hoe de zelfstandigheid en saamhorigheid plotseling een sprong maakt. De kinderen waren druk met afspreken om samen te gaan zwemmen na school. De groep werd elke dag groter! De kinderen maken samen nog wat extra mooie herinneringen om later met plezier op terug te kunnen kijken.

Volgende week hebben we onze laatste techniekles van meester Bor, het uitje naar de bioscoop en juf Maaike zal volgende week op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag bij ons in de klas zijn. De warme overdracht voor de kinderen die naar het Bonhoeffer en Jac. P. Thijsse gaan staat ook volgende week gepland. Alle leerlingen zijn dan warm en liefdevol overgedragen. Het loslaten komt eraan!

 

04144363-752F-4D7E-BC3D-67E516D349C6 04144363-752F-4D7E-BC3D-67E516D349C6
IMG_7257 IMG_7257
IMG_7247 IMG_7247
IMG_7231 IMG_7231
IMG_7229 IMG_7229