Een onderdeel van ons werk is observeren en kijken. Wat zien we? Hoe zouden we daar op in kunnen gaan? Of kunnen we het anders aanvliegen? Het viel ons op dat de kinderen behoefte hadden aan het oefenen met de executieve functies. Dit zijn de vaardigheden om tot leren te komen; stoppen, starten, plannen, organiseren, doorzetten, etc. Dus zijn we op zoek gegaan naar een aanpak die voortbouwt op de pijlers en die ons helpt om de kinderen gericht te laten oefenen met deze executieve functies. Deze aanpak gaan we dit schooljaar uitproberen. Werkt het? Dan doen we er meer van en wordt dit een vast onderdeel van onze pedagogische aanpak.
We zijn dus aan het oefenen op deze functies. We noemen deze functies krachten. Zo heb je Stopkracht, Startkracht en nog een aantal andere. We vertellen de kinderen iets over de kracht en laten hen er spelletjes mee doen. Ook hoort er een gebaar, een plaatje en een zinnetje bij. Daarmee passen we de representatiesystemen uit NLP alle drie toe (kinesthetisch, visueel en auditief).
Stopkracht was de eerste van deze functies afgelopen 2 maanden; het beheersen van jezelf en het kijken naar je eigen grenzen. Durf je stop te zeggen in een situatie? En kun je jezelf even inhouden als iemand anders bijvoorbeeld aan het vertellen is? We oefenen dit, door een symbool te koppelen aan een tekst. Het plaatje is een hand met de palm naar voren in een rondje. Het gebaar voor Stopkracht is je hand naar de ander richten met de palm naar voren. We zeggen dan, ’stop, sta stil en bevries’. Bevriezen is een actieve handeling die je kunt doen. Dat is helpend voor de kinderen en makkelijker dan bijvoorbeeld ’stop houd op’. Stilstaan en bevriezen kunnen ze meteen uitvoeren. We merken ook dat als je daadwerkelijk je houding verandert en je hand naar voren doet, je gelijk in een krachtigere positie staat om stop te zeggen. Het is leuk om te zien hoe dit door het hele Kindcentrum heen geoefend wordt. Vanaf de peuters tot en met groep 8 en ook in de BSO.
Vanaf januari starten we met Startkracht. Meer informatie volgt nog.